16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPSD şi PNL, aproape de o alianţă la judeţ

PSD şi PNL, aproape de o alianţă la judeţ

Pesediştii şi peneliştii sunt pe punctul de a bate palma pentru sprijin politic reciproc în judeţ şi în Consiliul Judeţean Dolj, care le-ar putea asigura liniştea, cel puţin parţial, în patru ani de mandat.

 

Urmând îndemnul liderilor politici de la centru care cereau alianţe împotriva PD-L, pesediştii s-au îndreptat pentru negocieri către PNL, parteneri vechi în Consiliul Judeţean. Deşi în cercurile politice se vehiculează ideea că PNL va primi un post de vicepreşedinte în administraţia judeţeană, nu este exclusă nici posibilitatea ca liberalii să pluseze cererea şi să le solicite partenerilor de discuţii şi alte avantaje, dat fiind faptul că PNL este singurul partid cu care se poate negocia. Liderii locali ai PNL şi PSD au recunoscut ieri că este foarte probabilă o alianţă între cele două partide, atât la nivelul administraţiei judeţene, cât şi în consiliile locale. Liderul PSD, Ion Prioteasa, a declarat, încă de la prima sa conferinţă de presă ca preşedinte reales al CJ, că PNL constituie cheia alianţelor. Ieri, Prioteasa şi-a reiterat pentrtu GdS declaraţia, adăugând că deja au fost făcuţi nişte paşi spre o înţelegere atât în CJ, cât şi CL-urile din Dolj. „Ne îndreptăm către o alianţă PSD-PNL. Ne vom da sprijin reciproc unde nu ne confruntăm direct în turul al doilea, dar şi la constituirea Consiliilor Locale. În ce priveşte Consiliul Judeţean, e posibil să continuăm colaborarea, dar deocamdată nu s-au negociat posturi“, a spus Prioteasa.

 

Voicu: Nu ne punem problema unui post de viceprimar

 

Părerea liderului pesedist e împărtăşită şi de penelişti, care au precizat ieri că un post de vicepreşedinte pentru PNL e o cerere din oficiu. „Majoritatea în CJ se face cu un vicepreşedinte de la PNL“, a spus ieri preşedintele PNL Dolj, Mario Oprea. Că PNL s-ar putea îndrepta mai degrabă spre PSD a confirmat şi ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Mihai Voicu, acesta precizând că miza e mare, dat fiind faptul că formaţiunea rămasă în afara alianţei va fi legată, de mâini şi picioare. „O alianţă cu PD-L e posibilă, nu şi probabilă. Orice partid care constituie o alianţă la Consiliul Judeţean e normal să constituie aceleaşi alianţe şi în 90% din Consiliile Locale, exceptând, evident, localităţile unde sunt animozităţi între cele două organizaţii. Miza politică e mare pentru că partidul rămas în afara alianţei va fi izolat pe scena politică. Oricum, în politică trebuie să începem să ne gândim să fie şi o cinste, nu o târguială. Nu ne punem problema unui post de viceprimar al Craiovei“, a spus Mihai Voicu.

 

Berceanu ia în calcul orice combinaţie

 

Despre perspectiva unei înţelegeri PSD-PNL în judeţ şi în CJ, preşedintele PD-L Dolj, Radu Berceanu, a precizat că jocurile nu sunt încă făcute şi că pentru o majoritate calificată va fi mereu nevoie şi de votul PD-L în consiliu. Potrivit liderului pedelist, stă încă în picioare şi varianta PSD-PD-L, dat fiind faptul că la nivel local partidul pe care îl conduce e liber să facă orice fel de alianţe. „Noi am avut nişte discuţii cu cei de la PNL la începutul campaniei, dar au fost generale, a rămas să vedem rezultatul alegerilor. Ideea a fost că avem deschidere pentru discuţii. PNL s-ar duce acum la cei de la care pot lua şi ei ceva. Nu ştiu ce obligaţii le-au transmis de la centru PSD şi PNL, noi nu avem nici una. Lucrurile sunt în desfăşurare şi e greu de spus ce se va întâmpla. Ei vor putea face în consiliu multe lucruri, dar nu vor putea face multe alte lucruri. Şi nu bugetul îi frământă, ci terenuri, chestiuni legate de patrimoniu care nu pot fi trecute decât cu două treimi din voturi“, a afirmat Berceanu. Ex-senatorul a mai spus că nu se pune problema unei izolări a PD-L în cazul în care PNL şi PSD bat palma, dat fiind faptul că, având 15 consilieri, adică mai mulţi cu opt decât cei obţinuţi în 2004, pedeliştii au posibilitatea să facă şedinţele de consiliu extrem de „interesante“. „Cu adevărat izolaţi ar putea fi unii care au şase consilieri. Dacă am lua în considerare varianta PSD-PD-L , pe ceilalţi nu îi va întreba nimeni nici cât e ceasul. Putem încerca şi experimente. Dacă luăm în calcul faptul că fiecare consilier poate vorbi cinci minute la un punct de pe ordinea de zi, cu cei 15 consilieri ai noştri am putea discuta la un punct şi 80 de minute. Ar fi un experiment interesant, care ar putea dura şi două zile şi atunci am vedea cât de izolaţi suntem cu adevărat“, a arătat Berceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII