18.4 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPlângeri penale împotriva nesimţirii

Plângeri penale împotriva nesimţirii

Jurnaliştii GdS daţi afară cu poliţia din Secţia de votare nr. 1 din comuna Perişor duminică au depus ieri plângeri împotriva preşedintelui acesteia, Marian Baronescu, a şefului de post, Marin Niţu, şi a vicepreşedintelui secţiei, Luther Ghejan.

 

După ce duminică, în ziua alegerilor, ziariştilor GdS li s-au închis uşile în nas atât la Secţia de votare nr. 1 din comuna Perişor, cât şi la secţia de poliţie, ieri, redactorii şi fotoreporterul au depus trei plângeri la sediul Poliţiei Judeţene Dolj. Una este împotriva preşedintelui secţiei de votare, Marian Baronescu, pentru că nu a permis accesul echipei GdS în secţie, cu toate că jurnaliştii au prezentat încă de la intrare acreditarea eliberată de Biroul Electoral Judeţean şi actele de identitate, aşa cum prevede legea.

Altă plângere a fost făcută împotriva şefului postului de poliţie, Marin Niţu, care nu a intervenit în momentul în care fotoreporterul a fost agresat şi s-a încercat să i se ia aparatul de fotografiat şi a refuzat să le primească plângerea ziariştilor pe motiv că „are nişte treburi urgente“. A treia plângere a fost făcută de fotoreporterul GdS împotriva vicepreşedintelui secţiei, Luther Ghejan, care s-a repezit şi a încercat să-i ia aparatul pe fotografiat din mână, deoarece acesta făcea poze din uşa secţiei de votare.

 

Preşedintele – amendat, poliţistul – mustrat şi avertizat

 

Dacă poliţiştii vor constata că toţi cei trei au încălcat legea, aceştia riscă să fie sancţionaţi cu amenzi, avertismente şi mustrări. „Se vor face cercetări de către echipa pe care o aveam special pentru alegerile locale. Dacă preşedintele nu v-a dat voie să intraţi în secţie şi nu există nici o justificare legală, acesta va fi sancţionat, conform art. 103, 104 din Legea nr. 67/2004, cu amendă contravenţională de la 600 la 1.000 de lei. Dacă vom constata că poliţistul a refuzat să primească plângerea, el va fi sancţionat conform codului de etică şi deontologie profesională cu avertizare, avertisment sau mustrare“, a explicat comisarul-şef Gheorghe Bică, şeful IPJ Dolj.

Acesta consideră că situaţia de la Secţia de votare nr. 1 din Perişor putea fi evitată dacă şeful de post şi preşedintele ar fi reuşit să comunice şi să înţeleagă că accesul ziariştilor în secţie este legal şi util. „Dacă şeful de post i-ar fi explicat preşedintelui că nu poate să interzică accesul ziariştilor în secţia de votare şi că trebuie să fie înţelegător şi să nu facă exces de zel, poate că acest conflict ar fi fost evitat“, a precizat Bică.

Regretele BEJ

 

Preşedintele BEJ, Lucian Zamfir, a declarat ieri că regretă incidentul în care jurnaliştii GdS au fost împiedicaţi să pătrundă în Secţia de votare nr. 1 din Perişor de către preşedintele Marian Baronescu.

Duminică, trei jurnalişti GdS au fost daţi afară, cu ajutorul poliţiştilor, din această secţie, sub pretextul că acreditarea prezentată nu este valabilă. Fotoreporterul a fost agresat de vicepreşedintele secţiei, care a încercat să îi smulgă aparatul din mână. Preşedintele şi vicepreşedintele secţiei de votare şi-au motivat atitudinea prin faptul că ziariştii au fost agresivi, au încercat să îi lovească şi au tulburat procesul de votare. Jurnaliştii au stat zeci de minute exilaţi la 500 de metri de secţia de votare, aşteptând să li se permită accesul în aceasta, dar preşedintele Marian Baronescu nu a binevoit să respecte legea. Gazetarii au fost împiedicaţi să depună plângere la sediul de poliţie din localitate din cauza „unor treburi urgente“ ale şefului de post.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII