16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞpagă electorală: otravă pentru şobolani

Şpagă electorală: otravă pentru şobolani

Doljenii au trecut ieri, poate, prin cel mai agitat scrutin. Alegerile au fost dominate de scandaluri, încercări de fraudare şi tot felul de incidente.
Locuitorii din Predeşti spun că au primit cadouri de la tot spectrul politic, mai consistente, dar şi mai ciudate decât la alegerile trecute. Printre obiectele împărţite cu dărnicie prin sat s-au aflat otravă de şobolani, chibrituri, şepcuţe, şorţuri, tricouri şi carioci. La acestea s-au adăugat bere şi mici din belşug.
Tertipurile politicienilor nu au convins pe toată lumea. Oamenii au întins mâna după cadouri, dar acum votează pe cine vor. Aşa a făcut şi Florina Jianu, o femeie în vârstă, sătulă să tot bea apă tulbure: „Ăsta care a fost până acum primar a săpat nişte şanţuri şi atât. Iar noi, oamenii din mahalaua Ciortăneşti, suntem bolnavi de rinichi pentru că bem apă tulbure. Alţi primari gospodari au băgat apă de băut în comunele lor! De ce să-l votez?“.

Vot cu ochii închişi

La secţia din centrul comunei Brabova intră câte doi în cabina de vot. Tot la uşă se află şi un grup de tineri pesedişti veniţi tocmai de la Craiova, care îi întâmpină pe alegători arătându-le calea spre urne. Activitatea nu le este îngrădită în nici un fel de poliţistul care ar trebui să îndepărteze grupurile din vecinătatea secţiei de votare. În câteva minute aflăm şi motivul. Imediat după deschiderea urnelor s-a oprit curentul electric, iar persoanele în vârstă aveau nevoie de o călăuză prin întuneric până la cabinele de votare. „Sunt oameni care nu văd. Din acest motiv, trebuie să intre câte doi în cabine. Şi azi-noapte a fost lumina oprită“, a spus Victor Mandache, consilier PSD.

Beznă în cabine

Şi în comuna Seaca de Pădure curentul electric este oprit. Numai că aici secţia de votare se află într-o încăpere întunecoasă, în care nici măcar un om cu vederea bună nu ştie unde să pună ştampila. Ca să-i ajute pe alegători şi să facă un pic de lumină, unul dintre membrii comisiei începe să ridice perdelele de la cabine, cu alegătorii înăuntru. Este imediat apostrofat de alt membru al comisiei: „Nu ai voie, domn’e, să ridici perdelele! Este proces democratic şi nu trebuie să vadă altul ce votezi“. „Ce să vadă, domn’e, că e beznă!“, a venit răspunsul celuilalt. Cei mai supăraţi par alegătorii, care se chinuiesc să voteze în întuneric. „Am dat acolo la nimereală cu ştampila. Io venisem să votez, dar, dacă nu s-a putut, atunci dau cu ştampila la nimereală“, spune supărat Constantin Ionaşcu, de 75 de ani.

Bâlciul de la Cleanov

Comuna Carpen. Balamucul continuă sub altă formă, dar miza e aceeaşi: voturi, cu orice preţ. Din sediul secţiei din Cleanov, la doar zece paşi de cârciumă, urletele răzbat până în drum. „Nu e posibil aşa ceva! E bătaie de joc pe faţă!“, strigă cineva. Taberele sunt împărţite, deşi nemulţumirile sunt asemănătoare: aceiaşi însoţitori pentru presupuşi nevăzători sau analfabeţi, votul „în grup“, în cabine intrând de multe ori soţul împreună cu soţia, şi relaţiile dintre candidaţii la consiliul local şi membrii circumscripţiilor. Fiecare are ceva de strigat celui din partidul duşman.

Turism electoral

Un Damas şi un Cielo, amândouă albastre, deşi vocile susţin că proprietarii sunt „roşii“, îi aduc pe sătenii din Orodel să-şi exercite drepturile cetăţeneşti. Unii fac pe neputincioşii şi cer ajutor în cabină, de teamă să nu se rătăcească prin foile buletinelor. Se dau nevăzători, dar uită să se pună de acord cu reprezentanţii circumscripţiei, care îi declară „neştiutori de carte“. Avocaţii care supraveghează procesul susţin că legea e destul de evazivă şi lasă loc interpretărilor. Poţi fi, după bunul-plac sau interes, analfabet sau nevăzător. Preşedintele de secţie apreciază, după ochi, valoarea de adevăr şi permite accesul în doi în cabina de votare. „La noi e turism. De azi-dimineaţă (ieri-n.r.) cară întruna alegătorii cu maşinile. Nu e votare, e bâlci. Stau înşiraţi lângă poartă. Să se ducă, domnule, la 500 de metri de secţie şi pot să şi doarmă! E parc de maşini aici“, acuză Ionel Ghiţă, candidatul PD-L la primărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII