15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMagistraţii, cercetaţi doar cu propriul aviz

Magistraţii, cercetaţi doar cu propriul aviz

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis în şedinţa de joi acordarea pentru magistraţi a unor privilegii asemănătoare cu cele ale parlamentarilor. La propunerea judecătorilor de la instanţa supremă, CSM a stabilit prin vot ca magistraţii să nu mai poată fi cercetaţi penal pentru nici un fel de infracţiune decât cu avizul conform al CSM.

În urma acestei decizii, forul suprem al magistraţilor urmează să propună parlamentului modificarea Legii nr. 304/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în care să fie inclus următorul text: „În cazul infracţiunilor imputate judecătorilor, procurorilor sau magistraţilor-asistenţi, acţiunea penală se pune în mişcare numai la sesizarea CSM“. În sprijinul hotărârii sale, CSM susţine că o asemenea reglementare ar fi existat într-un statut anterior al magistraţilor.

Reprezentanţii Uniunii Judecătorilor, Centrului pentru Resurse Juridice şi Transparency International România s-au declarat împotriva acestei propuneri, care sfidează oamenii de rând, creând pentru magistraţi imunităţi speciale, chiar neconstituţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII