25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncolonaţi pentru alegeri

Încolonaţi pentru alegeri

Secţiile de votare din sudul judeţului Dolj au fost păzite ieri de o armată de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, candidaţi la primărie şi consilieri locali aflaţi în fruntea listelor.

 

La secţiile de votare din sudul Doljului s-au format, încă de la primele ore ale dimineţii, cozi de zeci de oameni, dornici să pună de patru ori ştampila „VOTAT“. Printre ei s-au amestecat, curioşi, şi candidaţi de toate culorile politice la primării şi consilii locale, unii dintre ei costumând chiar membri de partid în ţinute de campanie. S-a putut zări, pe la uşile secţiilor de votare, câte un „alegător“ galben sau portocaliu, căruia îi trecea mereu rândul la vot, dar nu se supăra pentru că era apărat de soare de o şapcă pe care scria mare „Votaţi Partidul X!“.

 

Primarul contează

 

Oamenii au venit la vot cu un singur gând: să aleagă bine de data aceasta primarul care le va conduce oraşul sau comuna. Consilieri locali sau judeţeni sau preşedintele consiliului judeţean au contat mai puţin în ochii alegătorilor. „Primarul ne interesează. E mai aproape de noi, aşa cum pielea e mai bună decât cămaşa“, a spus Ana Eugenia Stanoe, din Calafat. Şi Elena Jianu a venit să-l voteze tot pe cel mai bun candidat la primărie. De preşedintele consiliului judeţean nu a auzit: „Nu ştiu ce e cu preşedintele ăsta, că eu am venit să votez primarul. El trebuie să facă locuri de muncă şi să ne dea terenuri de casă pentru copii“.

 

În căutarea alegătorului pierdut

 

La Rast a fost în vogă, la aceste alegeri, turismul electoral practicat la scară largă, cu microbuzul. Cum secţia de votare nu a mai fost amplasată, ca până acum, în vechiul Rast, alegătorii a trebuit să străbată câţiva kilometri pentru a vota în Rastul Nou. Călătoria a fost gratis, ofertă din partea candidaţilor la primărie. „Venirăm şi noi la vot cu microbuzul, că ne aduseră candidaţii. Fiecare cu oamenii lui. Votarăm tot, şi primarul, şi preşedintele, şi partidele alea multe înşirate. Să vedem ce-or face, că nu ştiu dacă mai apuc rândul următor de alegeri“, a spus Constantin Voicu, de 70 de ani, din Rast. Chiar într-una dintre secţiile de votare din Rastul Nou, un şofer de microbuz îşi căuta înnebunit pasagerii să-i ducă înapoi în satul vechi. Aceştia se refugiaseră pe la rudele din satul nou, ca să mai ciocnească un păhărel în cinstea alegerilor. „Păi şi eu acum ce fac?! Îi aştept aici? Că cine ştie când se întorc şi trebuie să-i duc înapoi în sat“, bombănea omul nemulţumit. În aceeaşi secţie din Rast, preşedinta Elena Boboc a declarat că i-au lipsit din bacsurile cu buletine de vot aproximativ 60 pentru alegerea preşedintelui consiliului judeţean, lucru pe care l-a reclamat Biroului Electoral de Circumscripţie. Informaţia nu ajunsese însă şi la BEJ.

 

Buletine cu „lipici“

 

Un fenomen paranormal a avut loc ieri, în Secţia de votare nr. 3 din Bechet. Buletinele de vot au început, probabil din cauza căldurii, să se lipească între ele, iar unii alegători au primit câte două pentru primar. Preşedintele secţiei, Ionel Şchiopu, a spus ba că alegătorul care a primit buletinele de vot a uitat o parte dintre acestea în cabina de vot şi aşa au descoperit membrii biroului lipsa lor, ba că buletinele se cam lipesc între ele şi este posibil ca, din greşeală, electorul să fi primit mai multe decât trebuia. Cert este că procesul de votare la Secţia din Bechet a fost întrerupt timp de câteva minute pentru stabilirea împrejurărilor în care au dispărut buletinele de vot „lipicioase“. În toate secţiile de votare vizitate de echipa de reporteri ai GdS, prezenţa jurnaliştilor a provocat agitaţie în rândul membrilor birourilor şi al echipelor de poliţişti, iar aparatul de fotografiat i-a panicat de parcă ar fi avut ceva de ascuns.

Ştampilă dispărută

Votarea la Secţia nr. 111 din Craiova a fost suspendată aseară, în jurul orei 20.30, timp de zece minute, din cauza unei ştampile care a dispărut din secţie. Membrii secţiei au anunţat poliţia, iar votul a fost reluat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS