20.9 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPatru ani de trotuar politic

Patru ani de trotuar politic


Peste două zile mergem din nou la vot, să ne alegem primarii şi consilierii. Partidele s-au bătut cu orice mijloace pentru votul fiecăruia dintre noi. Lupta nu s-a dus însă numai în campania electorală de 30 de zile, ci în toţi cei patru ani cât s-au scurs de la precedentele alegeri locale din 2004. Gazeta de Sud vă prezintă harta traseismului politic în cele cinci judeţe ale Olteniei şi cum au migrat aleşii spre ciolanul oferit de partidele aflate la putere.

Începem cu Doljul, judeţ considerat roşu din cauza dominaţiei PSD, manifestată de-a lungul ciclurilor electorale. Pesediştii nu s-au simţit prea bine după ce au pierdut alegerile parlamentare din noiembrie 2004. Căderea de la putere i-a determinat pe mulţi primari şi consilieri locali să facă stânga împrejur şi să se mute cu căţel şi purcel la partidele aflate pe val, PD şi PNL. Pesediştii doljeni au pierdut 58 de consilieri locali şi şase primari. Dacă în 2004, PSD a câştigat 590 de consilieri locali, în 2008 mai avea doar 532. La primari, scăderea a fost mai mică. În 2004, au ieşit 74 de primari pesedişti, iar în 2008 au rămas în partid 67. La consilieri judeţeni, PSD nu a pierdut, dar nici nu a câştigat nimic. 17 au ieşit la alegerile din 2004, 17 sunt şi acum. Cel mai câştigat în cei patru ani este Partidul Democrat, actual PD-L. În 2004, PD avea 14 primari în judeţ, acum are 31. Pediştii au câştigat doi consilieri judeţeni săltând de la opt la zece numărul reprezentanţilor în consiliul judeţean. Un adevărat tur de forţă au făcut pediştii la consiliile locale. În 2004, partidul a obţinut 267 de consilieri locali, iar în 2008 are 397, o creştere de aproximativ 50%. La guvernare nu avea cum să le meargă rău nici liberalilor, PNL bifând în ultimii ani în lista cu aleşi mai mulţi primari şi consilieri locali. El a împărţit banii la comune şi oraşe, iar aleşii s-au orientat în aşa fel încât să le fie bine. Liberalii au câştigat trei primari, având în 2008 unsprezece edili – şefi, şi 79 de consilieri locali, de la 101 consilieri în 2004 la 180 în 2008. La consiliul judeţean, PNL a obţinut şase mandate, tot atâtea câte are şi în prezent. PC şi PRM au pierdut şi puţinii primari pe care i-au avut în 2004. Cele două partide şi-au păstrat mare parte din consilierii locali. PRM mai are 61 de consilieri din 72, iar PC a păstrat 60 din 96.

 

Dominaţia celor trei partide

 

Liderii politici doljeni spun că majoritatea aleşilor au migrat către alte partide cu puţin timp înainte de apariţia legii antimigraţie care a „legat de glie“ consilierii şi primarii. Ion Prioteasa, preşedintele PSD Dolj, e de părere că, sub ameninţarea pierderii mandatului, edilii-şefi, dar mai ales consilierii s-au gândit de două ori înainte de a sări în barca altui partid. Preşedintele liberalilor doljeni, Mario Oprea, spune că un efect colateral al modificării Statutului Aleşilor Locali a fost acela al concentrării forţelor pe scena politică, primarii şi consilierii migrând în patru ani de mandat doar către trei partide.

 

 

Amprenta roşie

 

Gorjul este stăpânit de pesedişti la toate capitolele. 47 de primari au avut în 2004, acum au 50. La consiliul judeţean au câştigat două fotolii în plus, de la 16 la 18 consilieri, iar la consiliile locale, PSD a sărit de la 343 la 370 de consilieri. Înregimentările s-au făcut în dauna PD şi a partidelor de opoziţie. PD a pierdut un consilier judeţean scăzând la cinci fotolii. Nouă consilieri locali au dezertat din partid, pediştii rămânând cu 130 de aleşi locali. PD se poate consola cu faptul că are tot 12 primari ca şi în 2004. PNL a pierdut un primar, dar a câştigat 18 consilieri locali, ajungând la cifra 110.

 

Oltul pesedist

 

Şi judeţul Olt este dominat de PSD, la toate capitolele. De la 65 de primari în 2004, PSD a ajuns la 79 în 2008, iar de la 676 de consilieri locali a săltat la 856. Pesediştii au câştigat şi patru consilieri judeţeni, având în prezent 20 de fotolii. PD a pierdut un primar şi trei consilieri judeţeni, dar a câştigat consilieri locali. De la şase consilieri judeţeni, PD a scăzut la trei, iar de la 12 primari, pediştii au ajuns la 11. La consiliile locale, PD a câştigat 17 fotolii, ajungând la 201 consilieri. Ca şi PSD, PNL a câştigat primari şi consilieri locali. De la 15 edili-şefi, liberalii au ajuns la 21, iar la consiliile locale, aceştia au câştigat 39 de fotolii, ajungând la 220. PNL a câştigat şi un consilier judeţean. Aleşii celorlalte partide au dezertat în linie.

 

PSD, în scădere în Vâlcea

 

Vâlcea nu le-a priit pesediştilor în cei patru ani de opoziţie. PSD a pierdut patru primari, 16 consilieri locali şi doi consilieri judeţeni. Cu toate acestea, PSD are cei mai mulţi aleşi locali la primării şi consilii locale şi judeţene. Democraţii au fost constanţi şi nu au reuşit să atragă în partid decât un singur consilier judeţean. PD a avut şi are în continuare 11 primari şi 175 de consilieri locali. Liberalii au câştigat primari şi consilieri locali, dar au stagnat la consilieri judeţeni. De la 25 de primari, liberalii au ajuns la 35 şi de la 270 de consilieri locali au sărit la 281. Surprinzător, PC a câştigat un primar şi un consilier judeţean. Liderul liberalilor din Vâlcea, Emilian Frâncu, explică migraţia aleşilor locali către PNL din ultimii ani prin faptul că aceştia nu au fost ajutaţi din punct de vedere financiar de liderii partidelor sub culorile cărora au fost aleşi, dar au găsit sprijin la partidul de la guvernare.

 

Explozie PD la Mehedinţi

 

Mehedinţi este judeţul din Oltenia cu cea mai mare creştere democrată. Pediştii s-au simţit ca peştii în apă după alegerile locale şi au reuşit să atragă de nouă ori mai mulţi primari decât ieşiseră din urne. Trei edili-şefi au obţinut democraţii în 2004, 27 au acum. Şi la consiliul judeţean, PD a ieşit câştigător, de la trei consilieri sărind la cinci. PSD şi PNL au pierdut lupta de atragere a aleşilor de la celelalte partide. PSD a rămas fără 17 primari, scăzând de la 42 la 25, iar PNL a pierdut patru edili-şefi, rămânând cu nouă. Liberalii au rămas constanţi la consiliul judeţean, spre deosebire de PSD, care a scăzut de la 13 la 11 consilieri judeţeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

37 COMENTARII