15 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocal 54 de elevi, ameninţaţi de tuberculoză

54 de elevi, ameninţaţi de tuberculoză


Rezultat-şoc al anchetei ASP la Liceul Pedagogic din Drobeta Turnu Severin, unde 54 de elevi au intrat în contact cu bacilul Koch ce cauzează tuberculoza. Deşi conducerea liceului susţine că profesoara de desen nu este bolnavă de TBC, Autoritatea de Sănătate Publică Mehedinţi dă verdictul: tuberculoză secundară infiltrativ nodulară apical stâng. Adică sănătatea elevilor a fost pusă în pericol.

 

Ancheta demarată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi, dar şi de conducerea Liceului Pedagogic din Drobeta Turnu Severin scoate la iveală grave abateri. Doiniţa Chircu, inspectoarea generală a ISJ Mehedinţi, a fost revoltată că directorii Liceului Pedagogic nu au anunţat-o şi că a aflat din presă despre bacilul Koch, cu care au intrat în contact 54 de elevi. Inspectoarea i-a sancţionat pe directori şi a deschis o anchetă. „Cazul lor a fost analizat de Consiliul de Administraţie al ISJ Mehedinţi. Cei doi directori au primit avertisment pentru că, la momentul respectiv, au considerat că nu este necesar să informeze ISJ. Situaţia este destul de delicată, deoarece 54 de elevi dintr-o unitate sunt sub tratament. Conform procedurii, s-a trecut la testarea celor 1.349 de elevi ai liceului şi a tuturor cadrelor şi personalului acestei instituţii, dar eu nu am ştiut şi nu accept aşa ceva“, a declarat Doiniţa Chircu, inspectoarea generală a ISJ Mehedinţi.

 

L-au luat pe „NU“ în braţe

 

În urma testelor s-a constatat că 54 de elevi ai liceului prezintă o sensibilitate, asta neînsemnând că sunt bolnavi sau purtători ai bacilului Koch. Acum urmează un tratament pe o perioadă de trei luni. După această perioadă vor face din nou testul. Directorii Liceului Pedagogic au insistat asupra faptului că profesoara nu a fost bolnavă de TBC, oferind explicaţii medicale. Cu toate acestea, nici unul nu a putut explica de ce medicii i-au retras colegei lor dreptul de a mai preda. În schimb, medicul liceului a explicat că profesoara va putea preda doar după ce se va vindeca. „Doamna profesoară de desen a fost trimisă acasă şi până nu se va vindeca, nu va mai avea voie să mai predea şi nici să mai intre în colectivitate“, a declarat medicul Liceului Pedagogic, Natalia Cercel.

 

Explicaţia directorului

 

Directorul general a insistat însă asupra faptului că elevii nu au intrat în contact cu bacilul Koch.

„Este un caz mai deosebit. La începutul lunii februarie, am avut o profesoară de educaţie plastică, suspectă de TBC. Având o răceală la plămâni, a fost internată preventiv la spital. I s-au făcut analize atât la internarea în spital, cât şi la externare, care au scos în evidenţă faptul că BK este negativ, fapt care demonstrează că medical profesoara nu este bolnavă de TBC. O răceală, a avut ceva la plămâni. După ce a fost descoperit acest caz, s-a luat măsura ca în liceul nostru elevii şi cadrele didactice să fie supuse testului respectiv. Profesorii, personalul didactic auxiliar şi personalul de serviciu au făcut microradiofotografii. Din totalul de 125 de persoane, nici una nu a fost bolnavă, iar elevii au fost supuşi testului cu tuberculină. Dintre toţi, 54 au avut ceva la test, adică erau mai sensibili decât ceilalţi, dar nu aveau bacilul Koch. Conform legislaţiei în vigoare, acestora li se aplică un tratament profilactic“, a susţinut directorul Liceului Pedagogic, Ion Pârvuţ.

 

ASP confirmă că profesoara este bolnavă

 

Şi directoarea adjunctă Laura Butaru a susţinut că profesoara nu a fost bolnavă de TBC. Aceasta a trimis pe adresa redacţiei un drept la replică virulent în care a acuzat redactorul GdS că a stricat imaginea liceului. Directoarea a susţinut că profesoara nu a avut TBC, lucru infirmat de ASP. În urma anchetei Autorităţii pentru Sănătate Publică Mehedinţi, demarată de Stela Firu, directoarea instituţiei, profesoara de desen de la Liceul Pedagogic a fost diagnosticată cu tuberculoză secundară infiltrativ nodulară apical stâng, ceea ce nu i-ar fi dat dreptul să intre în contact cu elevii. „Cei 54 de elevi sunt hiperergivi, adică au intrat în contact cu bacilul Koch, iar profesoara a fost diagnosticată cu tuberculoză secundară infiltrativ nodulară apical stâng, adică partea de sus a plămânului stâng este afectată, acest lucru interzicându-i să mai predea“, a declarat directoarea ASP Mehedinţi, Stela Firu.

 

Elevă ameninţată

 

„Nu se pune problema să iau o măsură cu profesoara deoarece conducerea şcolii nu are acest drept şi legislaţia medicală în vigoare impune ca un suspect de o boală de aşa natură să nu stea în colectivitate. Din momentul în care a fost internată nu i s-a mai dat voie să vină la liceu. Elevii sunt de la diferite clase, începând de la a V-a până la clasele a XII-a. Am înţeles că una dintre eleve a chemat televiziunea. Aceasta nu este bolnavă de TBC, aşa cum susţine“, a mai spus directorul şcolii.

Una dintre cele trei eleve care a sesizat presa a primit deja ameninţări că nu va promova examenul de bacalaureat. Eleva de clasa a XII-a susţine că medicii i-au confirmat că este purtătoarea bacilului Koch şi trebuie să se trateze. „M-au ameninţat profesorii că o să am probleme la bacalaureat şi că eu am interese ascunse să le stric lor imaginea. Medicul liceului m-a minţit că nu sunt bolnavă, iar cel de la clinică a spus că sunt purtătoare de bacilul Koch, deci m-am îmbolnăvit la şcoală“, a declarat L.D., elevă în clasa a XII-a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU