15.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul Judeţean a rămas fără heparină

Spitalul Judeţean a rămas fără heparină

OLT. Criza produsului heparină (o substanţă anticoagulantă naturală, conţinută de toate ţesuturile organismului), manifestată la nivel naţional, se resimte şi în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. De aproximativ două luni, firmele care aprovizionează unitatea sanitară au anunţat că nu mai pot furniza acest medicament pentru că, din cauza unor semnale apărute cu privire la calitatea heparinei produse în două ţări, s-ar fi retras de pe piaţă tot stocul, indiferent de provenienţă.

Se vând, în schimb, produsele mult mai scumpe care înlocuiesc heparina, cum sunt clexane sau fraxiparina.

Dacă cinci doze de heparină costă spitalul 3,7 lei, o singură doză din celelalte produse costă între 20 şi 30 de lei.

Situaţia nu convine medicilor, care primesc un buget pe care trebuie să-l administreze şi, astfel, îşi cresc cheltuielile. „Noi primim un buget în care trebuie să ne încadrăm. Eu vreau heparina pentru că este un produs bun şi, în plus, nu este costisitor“, a declarat dr. Aurelian Simionescu, şeful Secţiei nefrologie.

Nimeni nu poate determina, deocamdată, firmele de distribuţie să reia furnizarea acestui produs. „Pentru o lună o avem asigurată. Dacă atâta am găsit, ce să facem?!“, a declarat, la rândul său, directorul economic al spitalului, ec. Valentina Nicolae.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS