15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSinistraţii din Seciurile, la mila guvernului

Sinistraţii din Seciurile, la mila guvernului

Locuitorii din satul Seciurile, comuna gorjeană Roşia de Amaradia, ale căror case sunt afectate de alunecările de teren, încă nu au la dispoziţie materialele de construcţie de la guvern.

GORJ. Localnicii din Seciurile, zonă afectată grav în ultimii ani de alunecările de teren, nu au cu ce să îşi repare casele distruse sau să îşi construiască altele noi. De peste un an şi jumătate, sute de familii aşteaptă să primească materialele de construcţie pe care autorităţile locale au promis că le vor obţine de la guvern. După cum a precizat edilul din Roşia de Amaradia, Cristinel Faităr, peste 500 de case au nevoie de reparaţii. Acesta susţine că primăria împreună cu Prefectura Gorj au realizat întreaga documentaţie pentru acordarea de ajutoare, iar o hotărâre de guvern a şi fost aprobată în acest sens, dar nu a mai fost publicată în Monitorul Oficial. În aceste condiţii, sinistraţii nu mai au speranţe că în acest an vor avea la dispoziţie materialele de construcţie pentru a începe ridicarea altor locuinţe.

 

116 case, în pericol de prăbuşire

 

În prezent, în localitatea Seciurile, 116 case sunt grav afectate de alunecările de teren şi nu mai pot fi locuite în condiţii de siguranţă.

Alte 385 de gospodării au fost inventariate şi au nevoie de reparaţii: „Ştim că s-a aprobat această hotărâre de guvern, dar nu a mai apărut pe niciunde şi nu ştim ce să le mai spunem oamenilor. Pentru 116 familii ar trebui să sosească ajutoare pentru construirea în regie proprie. Fiecărei familii am calculat să i se acorde materiale în valoare de 30.000 de lei. Pentru alte 385 de case este nevoie de reparaţii şi fiecare proprietar ar trebui să primească ajutoare în valoare de 500 de lei. Măcar pentru aceştia din urmă să vină materialele, să nu intre în sezonul rece cu locuinţele aşa. Pentru cazurile grave, avem la dispoziţie 60 de module şi, dacă încep să se dărâme casele, îi vom caza pe cetăţeni acolo. Asta este singura soluţie pe care o avem. În prezent sunt afectate 1.700 de persoane“, a declarat Cristinel Faităr, primarul comunei Roşia de Amaradia. Din cauza alunecărilor de teren din ultimii doi ani, sute de familii din Roşia de Amaradia au fost strămutate la Albeni şi la Cojani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS