15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOrdonanţă pentru validarea aleşilor

Ordonanţă pentru validarea aleşilor

Guvernul a adoptat ieri o ordonanţă de urgenţă, care completează Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, Legea nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi Legea votului uninominal nr. 35/2008, stabilind modalităţile de validare a preşedinţilor de consilii judeţene, a primarilor şi a consilierilor judeţeni. Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Victor Paul Dobre, a declarat că modificările aduse sunt generate de alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal, într-un singur tur de scrutin.

 

Consiliile se constituie în 20 de zile de la alegeri

 

Potrivit ordonanţei de urgenţă, consiliile locale se constituie în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor, iar convocarea o face prefectul judeţului. Validarea alegerii primarului se face tot în termen de 20 de zile de la alegeri, în camera de consiliu a judecătoriei în a cărei rază teritorială se află comuna sau oraşul, de către un judecător special desemnat de preşedintele judecătoriei.

Validarea alegerii preşedintelui consiliului judeţean se face tot în 20 de zile de la data alegerilor, în camera de consiliu a tribunalului, de preşedintele tribunalului sau de înlocuitorul acestuia.

În termen de două zile de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii de validare, preşedintele consiliului judeţean va depune jurământul în faţa preşedintelui tribunalului şi a prefectului.

Consiliile judeţene vor fi constituite în termen de trei zile de la data depunerii jurământului, iar şedinţa va fi convocată de noul preşedinte al consiliului judeţean.

Dacă nu poate reuni consiliul în trei şedinţe consecutive, preşedintele consiliului judeţean poate suspenda consilierii judeţeni care nu au participat, urmând să fie desemnaţi supleanţi. În situaţia în care nu sunt supleanţi, se poate recurge la noi alegeri.

Validarea mandatelor de consilieri – fie la consiliile locale, fie la cele judeţene – se face de o comisie pe care o alege prin vot deschis consiliul local/judeţean. Validarea se face în ordine alfabetică şi nu se poate invalida alegerea unui consilier judeţean decât dacă se constată încălcarea condiţiilor de eligibilitate sau dacă alegerea s-a făcut prin fraudă electorală.

 

Neraportarea finanţării duce la invalidare

 

Potrivit completărilor aduse la Legea finanţării partidelor, în termen de 15 zile de la data alegerilor, mandatarul financiar este obligat să depună la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) un raport privind veniturile şi cheltuielile electorale pentru fiecare partid.

După cele 15 zile, AEP este obligată să publice în Monitorul Oficial, în 24 de ore, lista partidelor, alianţelor sau candidaţilor independenţi care au depus raportul, având în vedere că depunerea acestuia este o condiţie de validare a celor aleşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU