29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCEZ a tăiat curentul în staţiile Regionalei CFR Craiova

CEZ a tăiat curentul în staţiile Regionalei CFR Craiova

57 de staţii sunt în beznă din cauza datoriilor către furnizorul de energie electrică. Regionala CFR Craiova a scăpat, până la găsirea unei soluţii. CEZ are de recuperat de la CNCFR peste 160 de milioane de lei.

 

Compania cehă CEZ, furnizorul de energie electrică din Oltenia, a început de ieri debranşarea de la curent a unor staţii CFR, din cauza facturilor neplătite. În jurul prânzului, rămăseseră fără energie electrică staţiile din Răcari, Sălcuţa, Moţăţei, Preajba, Turburea, Turceni, Frăsinet şi Butoieşti. Potrivit CEZ, CNCFR a acumulat către furnizorul de curent restanţe în valoare totală de 161,28 milioane de lei, din care penalizările reprezintă aproape un sfert – 41,28 milioane de lei. Conform unui protocol încheiat între cele două părţi, în total urmează să fie debranşate 58 de puncte CFR, care nu pun în pericol siguranţa circulaţiei feroviare. Dintre acestea, 13 sunt în Dolj. Printre obiectivele aflate pe listă se află Gara Craiova şi Poliţia Transporturi.

Ieri, angajaţii Regionalei CFR Craiova se aşteptau să rămână fără curent dintr-o clipă într-alta. „A venit acum câteva minute un electrician şi ne-a informat că se va tăia curentul. Acum ar trebui să se ia“, a spus portăriţa de la intrarea în clădirea regionalei. Era 11.30. În gară, casieriele de la bilete nu auziseră nimic despre problema datoriilor către CEZ. „Credeţi că ne spun nouă ce se întâmplă? Chiar dacă se ia curentul, vom putea să dăm bilete în continuare, pentru că avem grup care asigură lumina“, a spus una dintre ele, încredinţată că nu este nici o problemă.

 

Termen pentru soluţie: 20 iunie

 

Din conducere, l-am găsit la serviciu pe Florin Anghelina, şeful Diviziei tehnice a Regionalei CFR Craiova, care era nemulţumit că furnizorul CEZ a început deja debranşările, deşi şefii de la Bucureşti au început negocierile cu CEZ pentru găsirea unei soluţii. „Ieri, în jurul orei 15.00, am primit ordinul de debranşare din partea CEZ. Am avut un protocol cu ei şi s-au stabilit 58 de puncte care pot fi debranşate de la reţeaua de alimentare cu energie electrică, fără ca siguranţa circulaţiei să fie pusă în pericol. Unul dintre punctele care vor fi debranşate este şi sediul Regionalei CFR Craiova, de şapte etaje. Nu va mai merge nimic aici: aerul condiţionat, calculatoare, imprimante etc. Nu avem unde să mai lucrăm“, a spus acesta.

Când am vrut să plecăm, a sunat telefonul, la care s-a auzit vocea comisarului-şef Constantin Budici, şeful Poliţiei TF. „Vă rog, daţi un telefon la Bucureşti, că au venit nişte băieţi de la CEZ să ne debranşeze. Să ne lase în pace, că au început negocierile“, s-a auzit în speaker.

Locţiitorul directorului Dorel Ciucă, şeful Direcţiei tehnice, Florin Anghelina, i-a explicat lui Budici că nu are nici o putere în acest sens şi că nu are decât să se resemneze cu gândul că va fi debranşat.

Ieri după-amiază, Iulia Borsan, purtătoarea de cuvânt a CEZ România, a informat: „S-au plătit o mică parte din datorii, astfel încât Gara Craiova nu va fi debranşată. Vor fi debranşate doar 57 din cele 58 de puncte stabilite. Avem termen până pe 20 iunie să ajungem la o soluţie în acest caz“. La rândul său, comisarul-şef Constantin Budici a spus ieri după-amiază că încă nu fusese debranşat. „Noi, deşi suntem găzduiţi de o clădire a CFR, avem partidă separată. Cred că am fost incluşi greşit pe lista punctelor ce vor fi debranşate. Am vorbit şi la CNCFR şi ne-au spus că le vor explica acelora de la CEZ situaţia. Poate vor debranşa o gară la schimb. Eu cred că, dacă nu ne-au debranşat până acum, nu ne mai debranşează“, a precizat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII