27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAtenţie la jucăriile pe care le cumpăraţi

Atenţie la jucăriile pe care le cumpăraţi

OLT. „Nu vă jucaţi cu siguranţa copiilor dumneavoastră!“. Acesta este avertismentul pe care reprezentanţii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Olt îl dau părinţilor pentru aceste zile, când vânzările la jucării vor creşte substanţial, odată cu apropierea datei de 1 iunie, Ziua Copilului. Din dorinţa de a face cadouri frumoase celor mici, mulţi părinţi cumpără jucării fără să ţină seama de câteva reguli elementare.

Potrivit informaţiilor oferite de inspectorul-şef adjunct al OJPC, Sorin Tîrcomnicu, la achiziţionarea oricărui produs, trebuie urmărite avertismentele înscrise pe etichetă, limita de vârstă şi instrucţiunile de folosire. „Avertismentele legate de vârstă sunt foarte importante întrucât ele indică vârsta pe care trebuie să o aibă copilul pentru a folosi în siguranţă o jucărie“, a spus Tîrcomnicu.

De asemenea, atunci când cumpără o jucărie, părinţii trebuie să evite obiectele cu părţi mici, care se pot desprinde şi pot fi uşor înghiţite sau pot fi introduse în urechi ori în nas de copii. Cele care prezintă cusături trebuie şi ele atent verificate înainte de a fi cumpărate. Materialele de umplere pot prezenta un pericol pentru cei mici. „Jucăriile trebuie atent examinate pentru a vedea dacă au muchii, vârfuri ascuţite sau aşchii.

Cele care se împăturesc sau au balamale pot imobiliza degetele copiilor. Jucăriile pentru pătuţ sau cărucior cu fire lungi ori detaşabile pot determina imoblizarea sau chiar strangularea copilului. Gloanţele, săgeţile şi alte jucării care zboară pot fi periculoase, iar în cazul lor trebuie urmate cu stricteţe instrucţiunile şi avertismentele“, a mai spus Sorin Tîrcomnicu.

Altă categorie de jucării care ar trebui evitate este a celor care imită alimentele, prezentând miros şi aspect asemănător cu cel al produselor comestibile. Acestea pot fi înghiţite de cei mici. Nu puţine au fost cazurile în care copiii care au folosit o jucărie interzisă pentru vârsta lor sau un obiect ales neatent de cei mari au avut parte de incidente neplăcute. Asemenea întâmplări pot fi frecvente în această perioadă, în care majoritatea copiilor vor primi jucării cu ocazia zilei de 1 Iunie.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS