25.5 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalRutiera primeşte suflu nou

Rutiera primeşte suflu nou

Liviu Radu, secretar de stat în Ministerul Internelor, a anunţat ieri că, la sfârşitul lunii mai, va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă care modifică pachetul de legi privind funcţionarea Poliţiei Comunitare, în sensul că îi acordă atribuţii şi pe domeniul rutier.

„Este un pas important, realizat în ultimele luni, că se vor acorda competenţe consistente, aproape egale cu cele ale poliţiei naţionale, în domeniul siguranţei şi traficului rutier. Practic, pe teritoriul localităţilor, poliţiile comunitare vor putea asigura fluenţa traficului, având competenţe până la limita infracţiunilor şi a accidentelor grave“, a declarat Liviu Radu, în cadrul unei conferinţe de presă de la Cluj.

Secretarul de stat a mai spus că poliţiile comunitare funcţionează deja în 37 de judeţe cu atribuţiile actuale, iar pentru preluarea noilor sarcini va exista, cel mai probabil, o perioadă de tranziţie de un an.

„Pentru partea de Poliţie Rutieră prevedem un termen de tranziţie de un an, în care, împreună cu poliţia naţională, ei să poată să ajungă la capacitatea de a prelua aceste atribuţii“, a mai afirmat Radu.

Legea Poliţiei Comunitare mai prevede că aceia care nu provin din actualele structuri ale poliţiei naţionale trebuie să urmeze o pregătire de trei luni la o şcoală de poliţie acreditată de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Pentru Poliţia Comunitară, care are în prezent atribuţii privind ordinea şi siguranţa publică, vor fi adăugate şi cele privind inspecţia în construcţii, disciplina în comerţ şi inspecţia de mediu, care funcţionează acum ca departamente ale primăriilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII