17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânii din Spania trăiesc mai bine decât cei din Italia

Românii din Spania trăiesc mai bine decât cei din Italia

Ponderea imigranţilor români din Spania care au locuinţe proprietate personală este de 14% şi numai 0,2% locuiesc în spaţii improvizate, în timp ce, în Italia, 8% au locuinţe personale şi 3% stau în spaţii improvizate, dar ponderea românilor de etnie romă este de 5%, iar în Spania, de doar 1%.

Potrivit unui studiu al Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG), venitul românilor stabiliţi în Spania, înainte de a emigra, a fost mai mare decât al celor stabiliţi în Italia. Imigranţii din Spania aveau un venit mediu lunar în România de 175 de euro, valoare superioară ultimelor salarii obţinute de cei care au emigrat în Italia – respectiv 140 de euro.

 

Venituri mai mari

 

Cei mai mulţi dintre românii care au emigrat în Spania lucrează în construcţii (29%), 14% fac muncă de menaj, curăţenie, întreţinere, 10% sunt angajaţi ca barmani, ospătari, bucătari, 5% lucrează în comerţ, iar 3%, în industria hotelieră.

Comparativ cu românii din Italia, cei din Spania sunt interesaţi într-o măsură mai mare să deschidă o afacere (34% în cazul imigranţilor din Spania şi 24% în Italia), să muncească mai mult pentru un venit mai mare (67%, comparativ cu 50%) şi sunt mai dispuşi să se perfecţioneze prin continuarea studiilor sau să urmeze cursuri de calificare (33%, faţă de 20%).

Potrivit studiului, situaţia materială a românilor din Spania este categoric mai bună decât a celor din Italia. Dacă majoritatea românilor din Italia declară că veniturile le permit un trai decent, cei mai mulţi dintre „spanioli“ declară că reuşesc să îşi cumpere şi bunuri mai scumpe, cu unele restrângeri.

22% dintre cei din urmă declară că reuşesc să aibă tot ce au nevoie, în vreme ce doar 6% dintre „italieni“ declară acelaşi lucru. Acest fapt e susţinut şi de analiza veniturilor personale, care arată că românii din Spania au un venit mediu lunar de 1.230 de euro, cu 200 de euro mai mult decât cei din Italia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU