Medicii de familie din centrele de permanenţă muncesc, dar nu primesc bani, pentru că Ministerul Sănătăţii a uitat să treacă în contractul-cadru pe 2008 şi modalitatea de plată.
40 de medici de familie doljeni lucrează ilegal în centrele de permanenţă, adică fără contract şi fără să fie plătiţi. Potrivit legislaţiei, ei ar trebui să-şi desfăşoare activitatea în aceste unităţi de urgenţă pe baza finanţării obţinute de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Numai că, pentru a fi plătiţi, ar fi trebuit să aibă contract distinct cu CAS. Problema este că nici unul dintre medicii din centrele de permanenţă nu a putut să încheie contract cu CAS, pentru simplul motiv că Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au uitat să treacă în contractul-cadru pe 2008 şi modalitatea de plată a medicilor. De aceea, medicii au ajuns să muncească fără contract şi fără să fie plătiţi. „De la 1 aprilie, activitatea în centrele de permanenţă se desfăşoară fără contract. Este o ilegalitate care nu va putea continua multă vreme. Ce facem, închidem centrele de permanenţă?“, a întrebat dr. Gheorghe Dumitra, coordonatorul Centrului de Permanenţă de la Sadova.
„Aprilie şi mai au rămas neacoperite, însă medicii au lucrat“
Reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj – instituţia care reprezintă MSP în Dolj – consideră că nu s-a produs o ilegalitate şi că medicii de familie vor fi plătiţi pentru munca depusă, în momentul în care va exista o bază legală. „Nu este vorba de o ilegalitate. Aprilie şi mai au rămas neacoperite, însă medicii au lucrat, au pontajele făcute şi, în momentul în care va apărea actul normativ, vor primi banii“, a declarat dr. Ştefan Popescu, director adjunct al ASP Dolj.
Toată lumea aşteaptă acum ca MSP să-şi repare greşeala printr-un ordin, al cărui proiect ar fi fost deja postat pe site-ul instituţiei, potrivit reprezentanţilor ASP Dolj.
Ce spune legislaţia
În judeţul Dolj există opt centre de permanenţă care asigură asistenţa medicală de urgenţă în afara programului cabinetelor medicilor de familie, la Amărăştii de Jos, Brabova, Pleniţa, Melineşti, Măceşu de Jos, Sadova, Poiana Mare şi Bârca. Exceptând centrele de la Poiana Mare şi Bârca, toate celelalte funcţionează integrate cu substaţii de salvare.
Centrele de permanenţă funcţionează în baza Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă. În februarie 2008, ministrul sănătăţii a emis Ordonanţa nr. 11/2008, care va permite medicilor de familie din centrele de permanenţă să lucreze pe autosanitarele noi primite de la Ministerul Sănătăţii. Din păcate, ordonanţa respectivă nu a clarificat şi modalitatea de plată a medicilor. Singurul lucru sigur este că finanţarea activităţii din centrele de permanenţă se face din capitolul „Transferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate“.