15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCanalizare secretă în Brestei

Canalizare secretă în Brestei

Pe mai multe străzi din cartierul de latrine şi inundabil Brestei există o canalizare lăsată de izbelişte, despre care Compania de Apă „Oltenia“ SA şi autorităţile n-au suflat o vorbă.

 

Milioane de lei din banii craiovenilor stau îngropaţi de zeci de ani în cartierul Brestei. În vreme ce mii de locuitori ai Băniei folosesc latrinele secolului trecut şi scot apa din case cu găleata la fiecare ploaie mai consistentă, reţelele de canalizare construite din bani publici pe mai multe străzi din Brestei au fost abandonate. Nimeni n-a suflat o vorbă, până când, în timpul desfăşurării lucrărilor la noua canalizare menajeră, finanţată prin proiectul ISPA, muncitorii au dat peste conducte. În unele locuri, din pricina vechii infrastructuri, este pusă în pericol chiar realizarea noului sistem. Pe strada Bâlteni, de pildă, reţelele se suprapun în plan vertical, cea nouă fiind proiectată la 1,5 metri sub cea veche. Proprietarii din zonă sunt consternaţi şi spun că autorităţile şi-au bătut joc de ei. „Eu ştiam de la tata că aici trebuie să fie o canalizare, da’ nu se vedea nimic, nici un capac, nimic. Că, dacă ştiam, îmi făceam şi eu o baie şi o toaletă ca omu’ şi le ziceam să mă lege acolo. Şi dacă nu mă legau ei, mă legam eu, că d-aia plătesc impozite de mă ard şi stau cu WC-ul în spatele casei“, a spus Marius N.

„Ce minune! Noi umblăm pe aici în cizme de cauciuc la fiecare ploaie şi ăştia de la regie (Regia Apa, actuală Compania de Apă «Oltenia» SA – n.r.) ţineau canalizarea ascunsă. Am înţeles că ăştia care lucrează acum la canalizarea asta nouă au vrut să o pună în funcţiune şi pe cea veche, dar nu i-au lăsat tot ăia de la regie“, a spus Irina N.

Canalizarea „artizanală“

 

De la Compania de Apă „Oltenia“ SA nu am putut obţine un punct de vedere, însă o explicaţie am găsit la Primăria Craiova. „Pe mai toate străzile există nişte canalizări artizanale realizate de Regia Apa de-a lungul timpului. Ele nu sunt însă funcţionale, fiindcă nu fac parte dintr-un sistem funcţional unitar. Peste vreo doi ani, avem în vedere un proiect prin care acestea să fie racordate la o staţie de pompare“, a declarat Sever Bordu, directorul Direcţiei programe de dezvoltare a primăriei. Cu alte cuvinte, alte milioane din banii craiovenilor vor intra în Brestei, ca să acopere nesimţirea celor care trebuia să administreze sistemul.

Muncitorii firmei care amenajează infrastructura utilitară în Brestei, Hidroconstrucţia SA, au curăţat cu de la sine putere canalizarea veche de pe strada Bâlteni, „că e păcat de Dumnezeu şi de banii oamenilor!“. Culmea ar fi să şi funcţioneze!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII