11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSolomon, primar din prima

Solomon, primar din prima


Antonie Solomon ar câştiga detaşat un nou mandat în fruntea Primăriei Craiova, la alegerile locale din 1 iunie. Cercetarea realizată de IMAS la cererea GdS relevă faptul că Solomon este în faţa contracandidaţilor cu cel puţin 40 de procente şi s-ar instala în fotoliul de edil-şef din primul tur de scrutin.

 

Sondajul realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje referitor la opţiunile electoratului din Craiova pentru competitorii intraţi în cursa pentru primărie are la bază 655 de chestionare la care au răspuns tot atâţia locuitori cu drept de vot ai Băniei. Potrivit IMAS, marja de eroare pentru sondajul realizat pentru Primăria Craiova este de 3,8%. Din datele puse la dispoziţie de IMAS reiese faptul că actualul primar al municipiului, Antonie Solomon (PD-L), ar strânge 58% din sufragii la alegerile locale din 1 iunie, pe locul doi s-ar situa candidatul PSD la primărie, Gheorghe Nedelescu, cu 15%, iar pe locul trei candidatul propus de PNL pentru fotoliul de primar, Ion Groza, cu 2,1%. Candidatul PRM la această funcţie, Constantin Băducă, ar aduna 0,5% din voturi. 16% dintre craiovenii intervievaţi au spus că nu au hotărât cu cine votează, 6% au declarat că nu vor merge la vot, iar 2,7% nu au răspuns întrebării. În cazul sondajului care cuprinde doar opţiunile exprimate (fără nehotărâţi, craioveni care nu votează sau cei care nu răspund), Antonie Solomon a fost nominalizat de 76,1% dintre respondenţi, Gheorghe Nedelescu de 19,3% şi Ion Groza de 2,8%. Constantin Băducă ar strânge 0,6% din voturi.

 

PD-L, şanse de majoritate în CLM Craiova

 

Democrat-liberalii sunt pe primul loc nu numai la Primăria Craiova, ci şi la Consiliul Local Municipal (CLM). Potrivit datelor furnizate de IMAS, 39% dintre cei 655 de craioveni chestionaţi spun că ar vota lista PD-L la alegerile locale, 18% ar alege PSD la scrutinul din 1 iunie, în timp ce cu PNL ar vota 5% dintre respondenţi. 21% dintre cei care au răspuns întrebărilor IMAS au declarat că încă nu ştiu cu cine vor vota, în timp ce 8% au susţinut că nu vor merge la vot. Cu PC ar vota 2%, în timp ce PRM, PNG şi PIN nu ar strânge mai mult de 1% din voturile craiovenilor. Dacă ar fi să luăm în calcul doar craiovenii care şi-au exprimat opţiunea pentru un partid sau altul, PD-L ar obţine 57%, PSD 26%, PNL 8%. Patru formaţiuni, PC, PIN, PNG şi PRM, nu ar atinge pragul electoral, fiind cotate între 2 şi 3%.

 

PD-L şi PSD îşi împart consiliile locale din Dolj

 

În ceea ce priveşte preferinţa pentru o listă sau alta dintre cele propuse de partidele politice pentru consiliile locale din Dolj, 30% din cei peste 1.200 de doljeni care au răspuns întrebărilor IMAS au spus că ar vota PD-L la scrutinul de peste trei săptămâni. Cu PSD ar vota 22% dintre doljeni, iar PNL ar strânge 7% din sufragii. 25% dintre cei chestionaţi au spus că încă nu s-au hotărât cu cine votează, 6% au declarat că vor merge la vot, iar 4% nu au răspuns întrebării. PC ar aduna 2% din voturile doljenilor, în timp ce PNG, PRM şi PIN ar atinge 1%. În cazul sondajului care are în vedere doar opţiunile exprimate, PD-L este cotat cu 46% din sufragii, PSD – 34%, PNL – 11%, PC – 3%, PRM şi PNG cu câte 2%, iar PIN ar atinge 1%.

 

Sociologii spun că lucrurile sunt clare la Craiova

 

Rezultatele sondajului IMAS au fost comentate şi de un specialist un domeniu, care este de părere că bătălia pentru Primăria Craiova va fi tranşată încă din primul tur. „Cred că Solomon va ieşi din primul tur. Rezultatele care au în vedere doar opţiunile exprimate sunt mai aproape de realitate întotdeauna. Diferenţa dintre el şi candidatul de pe locul doi este foarte mare şi nu rezervă surprize“, a spus Miron Roman, conferenţiar universitar în cadrul catedrelor de Sociologie şi de Ştiinţe Politice de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Geografie a Universităţii din Craiova.

 

Păreri împărţite despre sondaj

 

Părerile candidaţilor referitoare la rezultatele relevate de sondajul IMAS comandat de GdS sunt împărţite. În timp ce primarul în funcţie Antonie Solomon spune că e mulţumit de rezultatele sondajului şi acestea sunt credibile, ceilalţi candidaţi au calificat drept „intoxicare“ şi „vrăjeală“ studiul IMAS. Atât candidatul PSD, Gheorghe Nedelescu, cât şi cel al PNL, Ion Groza, sunt de părere că vor ajunge în turul doi la alegerile locale.

 

Solomon vrea majoritate în Consiliul Local Craiova

 

Edilul-şef Antonie Solomon a precizat ieri că, deşi este mulţumit de rezultatele sondajului la primărie, în Consiliul Local Municipal are nevoie de majoritate pentru a-şi duce la capăt proiectele promise craiovenilor în campanie. „Rezultatele sondajului IMAS sunt credibile. Era un lucru previzibil şi sper ca procentele să rămână aceleaşi şi după 1 iunie. Aşa se materializează munca mea în administraţie în aceşti patru ani. Fac apel la craioveni să voteze lista PD-L pentru consiliul local pentru că nu e suficient să mă aleagă doar pe mine. Îmi trebuie şi un consiliu local alături de care să îmi duc la îndeplinire proiectele“, a spus edilul.

 

Sondajul IMAS, între „intoxicare“ şi „vrăjeală“

 

La polul opus se situează candidaţii PNL şi PSD la fotoliul de primar, aceştia considerând că sondajul Gazetei de Sud este mincinos şi manipulativ. Ion Groza, candidatul propus de PNL la funcţia supremă din primărie,  susţine că în sondaje ar trebui cotat cu 32%, nu 2%, cât arată studiul IMAS prezentat de GdS. „Vrăjeală! Eu garantez că intru în turul doi şi Solomon nu îl va prinde. Până acum am semnat 12.000 de contracte cu cetăţenii din Brestei, Catargiu şi Bariera Vâlcii şi toţi ţin cu mine. Sondajele astea sunt vrăjeală. Mai puneţi un 3 în faţa procentelor mele şi atunci o să fie credibil. Vreau să-i transmit că, dacă îmi mai hărţuieşte oamenii de la mese cu gardienii publici, mă duc la el şi îi pun o masă guler“, a spus ieri Groza. Pe de altă parte, candidatul PSD, actualul viceprimar Gheorghe Nedelescu, e de părere că primarul Solomon a „aranjat“ sondajul IMAS, astfel încât să existe diferenţe atât de mari între candidaţi, iar edilul-şef să iasă învingător. „Dacă procentele sunt acestea, să nu se mai prezinte în turul doi. E clar un sondaj intoxicat de Antonie Solomon. Eu sunt convins că intru în al doilea tur de pe primul loc“, a spus Nedelescu.

 

10% din doljeni nu vor veni sigur sau aproape sigur la vot

 

În ceea ce priveşte interesul pentru alegerile locale din acest an, sondajul IMAS relevă faptul că 8% din doljeni nu sunt deloc interesaţi de alegeri, iar alte şapte procente spun că sunt doar puţin interesaţi. Interesul scăzut se regăseşte şi în rezultatele la întrebarea referitoare la prezenţa la vot. 10% dintre cei chestionaţi spun că nu se vor prezenta sigur sau probabil la vot. Potrivit sociologului Miron Roman, în realitate, procentul celor care nu se vor prezenta la vot va fi mult mai mare, dublu în mediul rural şi chiar mai mare în cel urban.

 

Doljenii îşi doresc primari cinstiţi şi gospodari

 

Principalul atribut pe care ar trebui să-l aibă primarii doljeni aleşi la scrutinul din iunie este cinstea, potrivit unui portret-robot al calităţilor pe care e musai să le aibă edilii-şefi din Dolj. 50,9% din cei care au răspuns întrebării IMAS îşi doresc, în primul rând, un primar onest şi integru, în timp ce alţi 29,4% spun că primarul ar trebui să fie un bun gospodar. 17,3% din doljeni consideră că un primar ar trebui să fie şi sociabil, comunicativ cu locuitorii din comunitate. Pe locul patru în topul calităţilor se situează sinceritatea, aproape 10% din cei intervievaţi de IMAS considerând că acesta este un atribut esenţial al primului gospodar din localitate. Într-un procent semnificativ, doljenii consideră că alte calităţi pe care ar trebui să le aibă viitorul primar sunt inteligenţa şi hărnicia.

Eşantion reprezentativ

Reamintim faptul că sondajul de opinie prezentat de GdS a fost realizat de IMAS pe un eşantion reprezentativ de 1.249 de persoane din populaţia cu drept de vot a judeţului Dolj şi are o marjă de eroare de 2,8%. Operatorii IMAS au intervievat respondenţii la domiciliul acestora, în perioada 12 – 21 aprilie 2008. Precizăm faptul că în cazul rezultatelor referitoare la Primăria Craiova şi Consiliul Local Municipal marja de eroare este de 3,8% dat fiind faptul că baza sondajelor este de 655 de respondenţi din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

89 COMENTARII