9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMorega, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Morega, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Preşedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, este urmărit penal pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

 

 

GORJ. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală împotriva preşedintelui PNL Gorj, Dan Ilie Morega, în dosarul în care este cercetat modul în care a fost schimbat din funcţie fostul secretar de stat din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MEdCT), Adrian Gorun. Potrivit Biroului de Informare Publică şi Relaţii cu Presa, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii bucureşteni efectuează acte de urmărire penală împotriva lui Dan Ilie Morega, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra interselor persoanelor. Dosarul nr. 1069/p/2007 a fost deschis ca urmare a mai multor plângeri pe care fostul secretar general al MEdCT, Adrian Gorun, actual rector al Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, le-a depus împotriva liderului liberalilor gorjeni, a vicepreşedinţilor PNL Gorj, deputatul Pantelimon Manta, respectiv Emanoil Neguţ, actual şef al Corpului de Control al premierului Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, în acelaşi dosar există o sesizare penală formulată şi împotriva primului-ministru Tăriceanu.

 

Scrisoarea lui Morega

 

Principalul instrument al acuzării lui Morega şi a celor vizaţi de procurori este o scrisoare ce poartă numărul 495, din 26 iunie 2007. Documentul respectiv a fost emis de PNL Gorj şi poartă semnătura lui Dan Ilie Morega, precum şi ştampila filialei judeţene. Scrisoarea i-a fost adresată, prin intermediul ministrului educaţiei Cristian Adomniţei, premierului Călin Popescu Tăriceanu. În numele Biroului politic al PNL Gorj, Dan Ilie Morega îi cerea primului ministru efectuarea unui control la Universitatea „Constantin Brâncuşi“, condusă de Gorun, şi îndepărtarea acestuia din urmă de pe postul de secretar general al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Fostul secretar de stat menţionează în plângerea depusă împotriva premierului că între scrisoarea lui Morega şi schimbarea sa de pe post există o strânsă relaţie de cauzalitate. De altfel, Corpul de Control al primului-ministru a efectuat verificări la Universitatea din Târgu Jiu, iar Adrian Gorun a fost înlocuit de pe postul de secretar general al MEdCT, oferindu-i-se postul de secretar general al Comisiei Naţionale de Prognoză, pe care însă l-a refuzat.

 

Trimis în judecată

 

Liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, mai este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru dare de mită, într-un dosar în care este anchetat pentru luare de mită ministrul muncii, Paul Păcuraru. De asemenea, şeful PNL Gorj este judecat la Sibiu, în dosarul „Bani pentru partid“, în care mai sunt trimise în judecată alte patru persoane: primarul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, şi trei salariaţi al Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj, inclusiv directorul Teodor Popescu. În rechizitoriul întocmit la dosarul „Bani pentru partid“, preşedintele liberalilor gorjeni este acuzat de folosirea influenţei ori a autorităţii, cu scopul de a obţine foloase necuvenite, şi de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS