29.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrdinea naşterii te defineşte

Ordinea naşterii te defineşte

Dacă eşti răsfăţat, prietenos şi talentat la scris, atunci te-ai născut ultimul. Dacă, în schimb, eşti un bun mediator, apărătorul corectitudinii şi al dreptăţii, atunci eşti copilul mijlociu al familiei. Iar dacă popularitatea, narcisismul şi încrederea în propria persoană te caracterizează în mod preponderent, eşti, cu siguranţă, primul născut.

 

 

 

Conform datelor prezentate în revista Psihologia, mezinul poate fi empatic, popular, talentat, putând deveni chiar scriitor. Îi plac, de asemenea, activităţile care presupun interacţiune socială (sporturi de echipă, profesii în care trebuie să lucreze cu oamenii). El este răsfăţatul familiei, fiind, în acelaşi timp, creativ, prietenos şi „posedând“ o stimă de sine destul de ridicată. Dacă te-ai grăbit să vii pe lume şi eşti copilul mijlociu, atunci ştii să te porţi şi cu cei mai mici, şi cu cei mai mari decât tine. Se crede că aceia născuţi „la mijloc“ pot avea sentimentul că nu aparţin familiei şi că atenţia părinţilor este captată mai mult de primul născut şi de mezin. Copilul cel mijlociu are succes în jocul de echipă, este atent la nedreptate, nu o tolerează, se erijează adeseori în apărătorul corectitudinii. El relaţionează bine cu primii născuţi şi cu mezinii. Îşi alege însă alte domenii de interes sau pasiuni decât cele selectate de primul născut, mai ales că uneori consideră că efortul lui nu este apreciat corect, părinţii observând mai mult ce face cel mai mare sau cel mai mic dintre copii.

 

Elitist şi narcisist

 

Primul născut are şi el o personalitate modelată de … privilegiul de a fi venit primul pe lume. El obţine performanţe, se bucură de succes academic, este motivat şi vrea să aibă recunoaştere. Pentru aceasta, devine popular, fiind şi mai matur decât cei de vârsta lui. Pare conservator faţă de situaţii noi, este diplomat cu figurile autoritare (părinţi, profesori), se arată interesat de opinia celorlalţi. Se impune ca lider, remarcându-se în funcţii de conducere, fiind autodisciplinat, competent şi având încredere deplină în sine. Este, însă, şi vulnerabil la stres, are coşmaruri, este narcisist. Nu în ultimul rând, personalitatea sa se caracterizează prin elitism şi responsabilitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS