29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalTezele cu subiect unic bat la uşă

Tezele cu subiect unic bat la uşă

A început febra examenelor pentru elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a, care vor susţine tezele cu subiect unic, ce vor înlocui testele naţionale. În perioada 9 – 16 mai, aproximativ 8.690 de şcolari vâlceni vor intra în focul examenelor.

 

VÂLCEA. Copiii au de susţinut teze cu subiect unic la istorie sau geografie, limba şi literatura română şi matematică. „Disciplinele la care elevii de clasa a VII-a susţin teze sunt limba şi literatura română şi matematică, iar acolo unde este cazul, la limba şi literatura maternă. Elevii din clasa a VIII-a vor susţine teze la limba şi literatura română, matematică şi, la alegere, istorie sau geografie“, a precizat Paul Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea. Lucrările vor fi evaluate de doi profesori, iar elevii nemulţumiţi vor putea depune contestaţie pentru nota primită. Fiecare lucrare va fi evaluată de doi profesori, alţii decât cei din unităţile de învăţământ de la care provin tezele. Baremele unice de evaluare şi notare vor fi postate pe site-ul MECT, după desfăşurarea tezelor cu subiect unic. Activitatea de evaluare va dura maximum trei zile. „Evaluarea se va face pe baza unui punctaj pe scara
1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi zece puncte din oficiu, cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi notare. Nota finală se stabileşte prin media aritmetică a notelor acordate de fiecare profesor evaluator“, a completat Paul Dumitrescu.

 

14 centre de comunicare a rezultatelor,
la Vâlcea

 

Calendarul desfăşurării tezelor cu subiect unic, pentru semestrul al II-lea al anului şcolar 2007-2008, va cuprinde două perioade. Prima debutează pe 9 mai, cu proba la istorie sau geografie, aceasta fiind susţinută numai de elevii din clasa a VIII-a. Urmează, pe 13 mai, proba la limba şi literatura română, iar apoi, pe 16 mai, elevii vor da ultima bătălie la matematică. Aceia care nu vor fi mulţumiţi de notele obţinute vor putea depune contestaţii pe 29 mai. Elevii care au avut diverse probleme şi nu s-au putut prezenta mai au o şansă, putând să dea examenele în perioada a doua a programului de desfăşurare a tezelor. Pe 23 mai, copiii pot susţine teza la matematică, pe 30 mai, la istorie sau geografie, pe 2 iunie, la limba şi literatura română, iar pe 4 iunie se pot depune contestaţii. „La Râmnicu Vâlcea, tezele se susţin între orele 12.00-14.00, iar programul şcolilor, în zilele în care se desfăşoară examenul, va fi special, evaluat la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. În judeţul Vâlcea, s-au format 14 centre de comunicare pentru tezele cu subiect unic, dintre care patru sunt în Râmnicu Vâlcea – Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab“, Şcoala cu clasele I-VIII nr.2 şi Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari“. Celelalte sunt la Băbeni, Călimăneşti, Horezu, Măciuca, Bălceşti, Berbeşti şi Drăgăşani“, a completat Paul Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS