18.9 C
Craiova
vineri, 14 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDascălii de la ţară, în prag de grevă generală

Dascălii de la ţară, în prag de grevă generală

Zeci de dascăli din cinci comune doljene ameninţă că vor intra în grevă generală pentru că primariii nu le-au dat tichete-cadou de Paşti.

 

 

 

În timp ce majoritatea cadrelor didactice din şcolile doljene
s-au bucurat de tichetele-cadou de 350 de lei de Paşti, zeci de dascăli încă stau cu mâna întinsă către primării, aşteptând tichetele. Tot ce primesc în schimb este un „nu“ sec. Ignorate de autorităţile locale, cadrele didactice din cinci localităţi doljene se pregătesc de grevă. „În cinci comune – Coţofenii din Dos, Fărcaş, Goicea, Sadova şi Apele Vii – nu s-a rezolvat problema tichetelor-cadou. Primarii motivează fie că nu au bani, fie că nu se înţeleg cu directorii. Dar aceste lucruri nu contează. Ei trebuie să respecte legea. În caz contrar, de joi vor intra în grevă generală“, a explicat Constatin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj.

„Aceste lucruri sunt invenţii“

 

Ameninţările cadrelor didactice par să îi lase indiferenţi pe edilii care le sfătuiesc să se preocupe mai bine de calitatea învăţământului decât de bani. „Dacă fac grevă e treaba lor. Eu nu am prevăzut în buget bani pentru aşa ceva. Ei nici măcar nu au rezultate la examene, dar bani cer. Pot să le arăt că nu am nimic în buget, dar, dacă îmi intră bănuţi, le asigur şi lor fonduri“, a spus Vasile Preduca, primarul comunei Coţofenii din Dos. Alţii susţin că tichetele-cadou sunt o invenţie a sindicaliştilor. „Eu nu pot să măresc impozitele pe spinarea ţăranului român ca să le satisfac lor dorinţele. Aceste lucruri sunt invenţii. Şi aşa facem eforturi să le plătim naveta. De calitatea învăţământului nu se preocupă, nu sunt buni decât să ceară“, a spus Ilie Nemţaru, primarul comunei Fărcaş. Sunt şi edili care au declarat că ei au dat tichete şi nu îşi explică din ce cauză nu au ajuns în buzunarul dascălilor. „Li s-au dat. Eu, personal, am vorbit cu contabila. Cine ştie unde s-au dus banii de nu i-au primit“, a spus Ion Petria, primarul comunei Goicea.

 

Tichete numai pentru angajaţii primăriei

 

O situaţie aparte este în comuna Apele Vii, unde angajaţii primăriei au primit tichete-cadou, în timp ce dascălilor nu li s-au acordat nici măcar salariile pe ultima lună. „Primarul nu a alocat bani nici pentru salarii, în timp ce angajaţii primăriei au primit şi tichete-cadou. Pentru cadrele didactice nu sunt însă bani“, a menţionat Constantin Rada. Într-o încercare de a fi contactat telefonic de redactorii GdS, Ionel Stănică, primarul comunei Apele Vii, nu a fost găsit.

 

Tratative pentru tichete-cadou

 

Cu o săptămână înainte de Paşti, dascălii din alte 13 comune ameninţau cu proteste pentru că nu au primit tichete-cadou. Dacă în unele localităţi primarii au cedat, în alte părţi încă se duc tratative între conducerea şcolilor, sindicaliştii din învăţământul doljean şi autorităţile locale.

O situaţie specială este în oraşul Calafat, unde cadrele didactice de la o singură unitate de învăţământ, Şcoala Generală „Gheorghe Brăescu“, nu au primit tichete-cadou. „Noi am dat nişte sume de bani pentru diverse cheltuieli şi
le-am spus directorilor că din banii ăştia trebuie să îşi plătească utilităţile, iar din diferenţe să facă astfel de cadouri. Fiecare i-a drămuit cum a crezut de cuviinţă, dar numai acest director spune că nu mai are bani pentru tichete. Înseamnă că nu este un bun manager“, a spus Petre Trăistaru, primarul oraşului Calafat.

"În cinci comune nu s-a rezolvat problema tichetelor-cadou. Primarii motivează fie că nu au bani, fie că nu se înţeleg cu directorii. Dar aceste lucruri nu contează. Ei trebuie să respecte legea. În caz contrar, de joi vor intra în grevă generală".

Constantin Rada, preşedintele USII Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII