23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMustrare pentru viaţa unui om

Mustrare pentru viaţa unui om

Un medic a fost sancţionat cu mustrare, iar altul nu a păţit nimic, conform deciziei date de completul Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor Vâlcea, în cazul morţii, pe 2 ianuarie, a sergentului Florea Popescu, care a decedat într-o ambulanţă, în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă.

 

Preşedintele completului Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor Vâlcea, care s-a ocupat de anchetă, a fost Ovidiu Ignat, medic primar chirurg. Acesta a instrumentat dosarul împreună cu Gheorghe Sărdărescu, medic primar chirurg, şi Ioan Neamu, medic primar legist, învestit cu judecarea dosarului. În urma anchetei făcute, comisia CM Vâlcea a tras joi mai multe concluzii. Prima dintre ele este că pacientul Florea Popescu s-a prezentat la Serviciul UPU al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, cu o stare generală alterată, determinată de o viremie care se instalase în organism de mai mult timp (durerile de gât şi starea de rău au fost acuzate cu mai mult de şapte zile înainte). Până la prezentarea la Serviciul Unităţii de Primiri Urgenţe, pacientul nu a consultat un medic şi a urmat un tratament medical nerecomandat de nici un specialist. „În urma anchetei s-a stabilit că doctorul Marian Slabu, medicul de gardă la UPU din noaptea de 1 spre 2 ianuarie 2008, a stabilizat starea pacientului, l-a diagnosticat şi, ţinând cont de semnele clinice prezentate de acesta, a decis efectuarea unui consult ORL. Din punct de vedere al deciziei medicale, consultul de specialitate se impunea pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului şi a liniei terapeutice. Ţinând cont de evoluţia ulterioară extrem de gravă a acestui caz, considerăm că pacientul mai trebuia menţinut sub observaţie la UPU pentru efectuarea altor consulturi medicale“, a spus Adrian Pătrulescu, preşedintele CM Vâlcea.

 

Doctorul Slabu, sancţionat cu mustrare

 

Completul CM a decis, în urma analizei dosarului, că prestaţia medicală a doctorului Emilia Ungureanu a respectat normele în vigoare. De asemenea, încercarea de efectuare a traheostomiei ca manevră pentru asigurarea respiraţiei pacientului a fost considerată corectă şi necesară, ţinând cont de particularităţile acestui caz. „În baza acestor concluzii, completul Comisiei de Disciplină a decis, în temeiul art. 114 şi art. 104, ca doctorul Marin Slabu, medic primar de medicină de urgenţă, să fie sancţionat cu mustrare. Acesta a primit o sancţiune profesională care îl împiedică să avanseze la locul de muncă în următorii cinci ani. Totodată, s-a stabilit că acţiunea disciplinară îndreptată împotriva doctorului Emilia Ungureanu e nefondată, deoarece şi-a făcut datoria“, a declarat juristul Adrian Buşu, purtătorul de cuvânt al CM Vâlcea. Potrivit acestuia, CM Vâlcea a soluţionat, conform legii, cauza din punct de vedere profesional, iar din punct de vedere penal sunt abilitate să o facă alte instituţii. Potrivit Legii nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sanitar, familia sergentului Popescu poate contesta decizia CM Vâlcea, la sediul instituţiei, în termen de 15 zile de la data comunicării ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS