16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMari regizori, mari spectacole, mari teatre ale lumii

Mari regizori, mari spectacole, mari teatre ale lumii

Festivalul Internaţional Shakespeare reuneşte la cea de-a VI-a ediţie, desfăşurată în perioada 1-10 mai la Craiova şi 28 aprilie – 18 mai la Bucureşti, cei mai faimoşi regizori ai lumii, cele mai mari spectacole sub genericul „Mari regizori, mari spectacole, mari teatre ale Europei şi ale lumii“. Manifestarea culturală de prestigiu european, având ca organizatori principali Fundaţia „William Shakespeare“, Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ Craiova şi Centrul de Proiecte Culturale Arcub Bucureşti şi desfăşurată sub înaltul patronaj al Guvernului României şi sub egida Ministerului Culturii şi Cultelor, Institutului Cultural Român, Uniunii Teatrale din România, Prefecturii şi Consiliului Judeţean Dolj, Primăriei şi Consiliului Local Craiova, Primăriei şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti, aduce în faţa publicului craiovean şi bucureştean cele mai noi producţii şi unele antologice, ale câtorva regizori şi teatre de o reputaţie extraordinară.

 

Artă la cel mai înalt nivel

 

Regizorul britanic de renume mondial Declan Donnellan este unul dintre invitaţii de marcă ai Festivalului Internaţional Shakespeare din acest an. Celebra sa companie – „Cheek by Jowl“ – va prezenta în faţa publicului craiovean, în ziua deschiderii, joi, 1 mai, de la ora 20.00, premiera piesei „Troilus şi Cresida“. Seria invitaţilor de seamă şi a reprezentaţiilor de mare succes va continua cu genialul regizor lituanian Eimuntas Nekrosius şi al său mare proiect „Trilogia shakespeariană“, cuprinzând spectacolele antologice „Hamlet“, „Macbeth“ şi „Othello“, realizate la Teatrul „Meno Fortas“ din Vilnius (sâmbătă, 3 mai, ora 19.00, în Sala „Amza Pellea“). Lev Dodin va prezenta „Regele Lear“ marţi, 6 mai, de la ora 19.00, în Sala „Amza Pellea“, în interpretarea actorilor Teatrului Malîi din Sankt Petersburg, singurul spectacol shakespearian montat până în prezent în prestigioasa sa carieră artistică, la care a trudit timp de trei ani.

Organizatorii Festivalului Internaţional Shakespeare au dorit să aducă de la faimosul Teatru Berliner Ensemble spectacolul „Poveste de iarnă“, în regia lui Robert Wilson. Celebru director de scenă american, poate cea mai complexă şi completă personalitate a teatrului mondial contemporan, regizor, scenograf, coregraf, designer de lumini, actor, autor, el a montat în bogata sa carieră artistică, de aproape 45 de ani, doar trei spectacole shakespeariene, unul dintre acestea fiind „Poveste de iarnă“, a cărui premieră a avut loc la Berlin, în noiembrie 2005. Pentru că reprezentaţia nu figura în repertoriul actualei stagiuni, publicul iubitor de artă se va putea bucura de alt spectacol purtând semnătura sa, sâmbătă, 10 mai, de la ora 19.00, în Sala „Amza Pellea“ a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“. Este vorba despre „Femeia mării“, realizat de Compania Internaţională „Change Performing Arts“ din Milano în Spania, la Sevilla, cu celebra actriţă de film Angela Molina în rolul principal. Costumele au fost făcute de faimosul creator de modă Giorgio Armani.

În afara acestor spectacole, printre care şi cel al lui Silviu Purcărete – „Măsură pentru măsură“, va fi prezentat şi recitalul extraordinar „Nobile William“ al marelui actor britanic Michael Pennington, considerat, într-un clasament alcătuit de juriu, care l-a avut în frunte pe legendarul John Gielgaut, drept unul dintre cei mai mari interpreţi ai lui Hamlet din toate timpurile. Nu vor lipsi de la această ediţie a festivalului nici proiecţiile cu imprimări ale unor celebre spectacole, lansările de carte, dar şi atelierele de teatrologie, de regie-teatru. Intrarea la spectacole se va face pe bază de bilete, puse în vânzare la agenţia Naţionalului craiovean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS