14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSchimb de morţi la Sineasca

Schimb de morţi la Sineasca

Administratorul Cimitirului Sineasca este cercetat pentru comiterea infracţiunii de profanare de morminte, după ce a deshumat şi a mutat un bătrân care fusese îngropat din greşeală în cavoul altei familii.

 

Poliţiştii Secţiei 5 au fost sesizaţi miercuri de Angelica Maruşcă, de 72 de ani, din Craiova, despre faptul că angajaţii Cimitirului Sineasca l-au deshumat, fără ştirea ei, pe soţul decedat şi l-au mutat într-o groapă vecină. Femeia a explicat că bărbatul ei a fost înmormântat în noiembrie, anul trecut, în Cimitirul Sineasca. Din noiembrie nu a mai trecut pe la cimitir, iar miercuri, în Săptămâna Mare, când s-a dus să rupă buruienile de pe mormântul răposatului, a observat că este altcineva îngropat acolo.

În urma verificărilor poliţiştilor, s-a stabilit că, în noiembrie 2007, angajaţii Cimitirului Sineasca, prin dispoziţia administratorului Marius Ştirban, l-au deshumat pe soţul femeii la câteva zile după înmormântare şi l-au reînhumat într-o groapă alăturată. Acesta a fost mutat, pentru că fusese înmormântat din greşeală într-un loc de veci care nu aparţinea familiei şi care a fost revendicat de proprietarii de drept.

 

Profanare de morminte

 

Poliţiştii doljeni au precizat că administratorul de atunci al cimitirului, Marius Ştirban, este cercetat pentru comiterea infracţiunii de profanare de morminte.

Conform reprezentanţilor Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, care administrează cimitirele din oraş, Ştirban a fost destituit pentru mai multe nereguli descoperite în urma unui control. Directorul RAADPFL a explicat că fostul administrator a greşit grav când a decis să mute decedatul fără nici un fel de autorizaţie. „Dacă s-a întâmplat aşa cum a reieşit din cercetări, atunci este clar profanare de morminte. Mai bine schimba fişele locurilor de veci între ele, dacă a văzut că le-a încurcat, dar nu trebuia să deshumeze un om îngropat de câteva zile fără nici un fel de autorizaţie şi slujbă“, a declarat Ion Petre, directorul RAADPFL Craiova. Acesta a adăugat că a fost trimisă o comisie pentru a stabili exact ce s-a întâmplat, după care se vor lua măsuri împotriva celor care au greşit.

Actualul administrator al Cimitirului Sineasca, Laura Borcoş, a declarat că nu ştie ce s-a întâmplat şi cum a fost posibil să fie încurcate mormintele.

Ce spune legea

Conform art. 319 din Codul Penal al României, profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unui monument sau a unei urne funerare ori a unui cadavru, se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII