16.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn secol de bucurii şi necazuri

Un secol de bucurii şi necazuri

Constantin Sima, din satul Grădiştea, comuna Găneasa – Olt, a împlinit zilele trecute venerabila vârstă de 100 de ani. Evenimentul a fost sărbătorit atât de familia bărbatului, cât şi de autorităţile locale. Bătrânul a dezvăluit secretul longevităţii: o viaţă cumpătată, cu multă credinţă în Dumnezeu şi cu muncă.

 

OLT. Constantin Sima s-a născut acum 100 de ani, într-o familie cu şapte copii, în Găneasa. A muncit de mic şi a trecut prin perioade grele. „Am fost şapte fraţi la părinţi şi am muncit de mic la câmp. Au fost ani grei, în care nu aveam nici ce să mâncăm. În 1947 nu aveam nimic pe bătătură şi nici în hambare. Murea lumea de foame, că nu avea ce pune pe masă“, îşi aminteşte Constantin. A avut însă norocul să aibă o soţie foarte harnică şi înţelegătoare, iar împreună au trecut peste toate greutăţile. „Mai rar femeie ca a mea, muncitoare, curată, gospodină. Ne-am făcut un rost împreună şi ne-am înţeles foarte bine. Eu am mai greşit, că mă mai duceam pe la băi şi mai călcam strâmb, dar ea a fost cuminte şi m-a iertat. Am crescut împreună trei fete şi ne-am chinuit să le oferim tot ce a fost mai bun“, a spus cu nostalgie bărbatul.

Momentele în care i s-au născut fetele, perioada în care a lucrat la CFR, dar şi anii liniştiţi după ce a ieşit la pensie sunt amintiri dragi. „Am dus şi viaţă bună, cât am lucrat la CFR. Aveam leafă bunicică şi erau altfel banii atunci. Şi după ce am ieşit la pensie, de la vârsta de 60 de ani, am dus-o bine. Am şi muncit, m-am şi distrat“, a spus bărbatul.

Acum, cea mai mare problemă a sa este că nu mai poate merge. Zilele petrecute la pat sunt un chin pentru bărbatul plin de viaţă de odinioară. Deşi stătea singur de ani buni, îi plăcea să aibă curtea, grădina şi casa îngrijite. „Până acum un an îşi muncea singur via şi grădina. De câte ori veneam, îl găseam în vie. Avea o voinţă şi o putere de muncă de neînchipuit“, a spus una dintre fiicele sărbătoritului.

 

Ţine toate posturile

 

De când a împlinit 60 de ani, Constantin Sima a ales să se apropie mai mult de Dumnezeu, astfel că a început să ţină toate posturile de peste an, să se roage mai mult şi să meargă la biserică. De asemenea, a decis să îşi facă un program zilnic strict, în care, alături de munca zilnică, a inclus obligatoriu un regim alimentar format din trei mese şi, din când în când, câte un păhărel de vin. Acesta este, după cum a spus bătrânul, şi secretul longevităţii sale.

Şi acum, la cei 100 de ani, el reuşeşte să îi uimească pe toţi cei care îl cunosc. Bătrânul are o pensie de 848 de lei şi spune că banii îi ajung să îşi cumpere tot ce îşi doreşte.

Tort şi cadouri de la primărie

 

Reprezentanţii primăriei i-au cumpărat bătrânului un tort şi
i-au făcut cadouri. „I-am luat un tort şi nişte cadouri: o cămaşă, o pălărie şi un baston. Zilele acestea o să aprobăm în buget şi un premiu în bani, de 500 de lei, şi o diplomă de merit“, a spus unul dintre angajaţii primăriei, prezent joia trecută la aniversarea bătrânului.

După ce a ciocnit un pahar de vin cu rudele şi vecinii, Constantin Sima le-a urat tuturor celor prezenţi viaţă lungă şi sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS