15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProtest la Palatul Justiţiei din Gorj

Protest la Palatul Justiţiei din Gorj

Aproximativ 30 de cetăţeni s-au strâns ieri, în faţa Tribunalului Gorj, pentru a protesta împotriva deciziilor date de magistraţi în diverse dosare.

 

 

GORJ. Aproximativ 30 de bărbaţi şi femei în vârstă, din mai multe comune, s-au strâns ieri-dimineaţă în faţa Tribunalului Gorj, pentru a protesta împotriva abuzurilor din justiţie şi a sentinţelor date în mai multe procese de retrocedare a unor terenuri.

Cel mai bătrân protestatar, Mircea Baltă, de 87 de ani, din localitatea Peştişani, a spus că se judecă de 18 ani pentru un teren pe care i l-a luat un vecin. „Am venit de dimineaţă. Vrem să ne audă magistraţii nemulţumirile, căci ne-am săturat de acest sistem şi de abuzuri. Sunt unii dintre noi care se judecă de ani buni, iar instanţele de judecată îi poartă pe drumuri. Am ales ca ziua protestului să fie la începutul Săptămânii Patimilor lui Iisus, pentru că şi aceşti zeci de oameni cinstiţi au suferit ani şi ani din cauza unor abuzuri şi a nedreptăţii. Unii se judecă de 18 ani pentru terenuri care le aparţin şi le sunt încălcate drepturile“, a afirmat Rodica Sturzu, liderul grupului de protestatari.

 

„Sistemul judecătoresc ne-a năruit viaţa“

 

Cei mai mulţi protestatari au spus că de mulţi ani umblă prin tribunale pentru a-şi rezolva problemele legate de pământ.

„Sistemul judecătoresc ne-a năruit viaţa. De ani buni nu mai am sărbători liniştite. Mă judec pentru o bucată de teren care mi se cuvine, dar, pe care, nu ştiu cum, din cauza instanţelor, nu pot avea titlu de proprietate. Bani cheltuiţi, sănătate distrusă de atâţia amar de ani, umblu prin sălile de judecată. Nu vreau să renunţ la pământ, este dreptul meu“, a povestit un cetăţean din comuna Bâlteni. „Nu avem altă soluţie decât să venim aici, în faţa magistraţilor, şi să ne spunem nemulţumirile. Luptăm cu morile de vânt, dar speranţa că vom reuşi să ne facem dreptate va muri ultima“, a afirmat o bătrână din Motru.

„Suntem aici să arătăm că nu putem să mai înghiţim mizeriile judecătorilor. Îşi bat joc de noi prin hotărârile lor. Am venit din Slivileşti, unde 16 oameni ne judecăm cu o singură persoană pentru pământul nostru. Este strigător la cer să vezi cum pierzi proces după proces cu acte în regulă“, a afirmat Maria Cilibiu. Pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu şi al Tribunalului Gorj există sute de procese pe fond funciar.

 

Dialog pentru rezolvarea problemelor

 

Rodica Sturza, cea care a organizat protestul din faţa Palatului Justiţiei, a discutat cu preşedinta Judecătoriei Târgu Jiu: „Am discutat cu doamna Bucică şi mi-a spus că în hotărârile irevocabile nu are cum să intervină, dar va încerca să se uite peste toate dosarele. Din nou legislaţia ne îngrădeşte. Preşedinta Judecătoriei şi-a făcut o listă cu ceea ce avem noi scris pe pancarte“.

Judecătoarea Anişoara Bucică, preşedinta Judecătoriei Târgu Jiu, a declarat că a verificat doar o mică parte dintre dosarele celor câteva zeci de cetăţeni nemulţumiţi. „Am discutat cu reprezentanta oamenilor din faţa instituţiei. Vom încerca să ne uităm peste dosare, însă unde hotărârile sunt definitive şi irevocabile nu mai avem nici un drept să intervenim. Nu contest că există dosare foarte vechi, însă sunt aşa pentru că au trecut prin mai multe cicluri de judecare. Acţiunea de protest nu are autorizaţie, dar este un drept al acestor oameni de care nu îi putem priva“, a spus judecătoarea Anişoara Bucică.

Protestatarii au stat câteva ore în faţa Tribunalului Gorj, după care au plecat acasă cu speranţa că într-o bună zi problemele lor vor fi rezolvate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU