14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCupa Europei de Est pentru câinii de salvare

Cupa Europei de Est pentru câinii de salvare

Sâmbătă şi duminică a avut loc la Craiova concursul internaţional pentru câinii de salvare „International IRO Test 2008“.

Evenimentul este primul de acest fel în România, dar şi în Europa de Est şi s-a bucurat de participarea a 23 de echipe câine-conducător, din Austria, Turcia, Ungaria şi România. Concursul a fost organizat de Centrul de Educare Canină, cu sprijinul pompierilor Secţiei Işalniţa, al filialei doljene al Crucii Roşii, a autorităţilor locale şi a 122 de voluntari. Jurizarea a fost sarcina a patru arbitri de specialitate, cotaţi printre cei mai buni zece „juraţi“ în domeniul câinilor de salvare.

Echipele câini-conducători s-au întrecut în patru probe de concurs. Proba de obedienţă şi dexteritate s-a desfăşurat pe stadionul „Armata“, cea de căutare a victimei sub dărâmături în blocul S200, lângă McDonald’s, proba de luarea urmei, la pădurea Vârvoru, iar testul de apă a avut loc la lacul Preajba.

„În concurs s-a observat că echipele româneşti sunt la început de drum, dar, în timp şi cu antrenament, îşi vor îmbunătăţi performanţele. În ceea ce priveşte organizarea concursului, eforturile au fost mari, pregătirile au fost bine făcute, dar există loc de mai bine“, a declarat Katja Skulj, care a arbitrat proba de căutare a victimei sub dărâmături.

Cea mai spectaculoasă probă a fost testul de apă, a cărui organizare nu s-ar fi putut desfăşura fără sprijinul Secţiei de Pompieri Işalniţa din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, care a pus la dispoziţie corturi şi bărci şi a asigurat desfăşurarea acesteia în condiţii de siguranţă.

„Cred că testul de apă a fost cea mai bine organizată probă, datorită pompierilor şi militarilor“, a declarat austriacul Erik Koczi, câştigătorul probei, dar şi al concursului la general, cu câinele Icon Brunnerheim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII