25.6 C
Craiova
duminică, 26 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSăptămâna Patimilor, în spatele gratiilor

Săptămâna Patimilor, în spatele gratiilor

Cu mai puţin de zece zile înainte de Sărbătorile Pascale, obiceiurile populare din Săptămâna Patimilor au intrat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova prin intermediul unui film realizat, cu ani în urmă, în regiunea Timocului sârbesc. Focurile de Joi Mari din aşezarea Slatina Bor au încălzit, pentru câteva minute, sala instituţiei. În Clubul persoanelor private de libertate, pereţii sunt plini cu desene în care flori, case retrase, păduri sau cărări singuratice sunt temele favorite. Printre geamurile deschise se văd sârmele şi porţile uriaşe din fier. Uşa din spatele sălii se deschide şi câţiva bărbaţi pătrund în încăpere. Se uită curioşi, direct în ochii intruşilor. Se aşază apoi pe scaune, ocupând primele rânduri.

 

Dor de casă

 

Pentru ei, angajaţii Serviciilor de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul penitenciarului au invitat specialişti ai Centrului Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale din judeţ să le vorbească despre obiceiurile de Joi Mari: „Focurile rituale încep miercuri pe-nserat. Atunci se deschid mormintele, porţile iadului şi ale raiului, iar sufletele revin pe pământ, pentru a petrece Paştele printre oameni“, le povesteşte referentul de specialitate al Centrului, Dumitru Nicolea. În timp ce vorbeşte, în sală se face linişte. Doar câţiva tineri mai şuşotesc.

„Încercăm, prin aceste manifestări, să creştem respectul deţinuţilor pentru valorile şi tradiţiile populare şi să aducem spiritul solemn al acestei sărbători importante în interiorul penitenciarului. Pentru persoanele private de libertate care nu pot fi prezente, pregătim un amplu reportaj televizat, ce va fi difuzat în cadrul emisiunilor săptămânale ale postului de televiziune cu circuit închis
InfoTV
“, declară Daniel Barbu, purtătorul de cuvânt al penitenciarului. De vârste diferite, unii îmbrăcaţi în costum şi purtând cravată, alţii în trening sau blugi, unii tineri, alţii cu părul nins, unii închişi pentru câţiva ani, alţii pentru o viaţă, 50 de oameni retrăiesc, preţ de câteva imagini, amintirile unei sărbători în familie, lângă mamă sau soţie, lângă copii sau rude. „Cel mai dor de ei ne este. Şi n-am vrea să fim în altă parte acum decât acasă…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS