22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPSD şi PC, la guvernare doar împreună

PSD şi PC, la guvernare doar împreună

Liderii PSD şi PC au finalizat ieri negocierile privind constituirea unei alianţe politice, iar protocolul va fi semnat astăzi, urmând ca ulterior să fie înregistrat la tribunal. Protocolul trebuie să fie validat de forurile competente din PSD, la Comitetul Executiv şi la Consiliul Naţional.

Potrivit protocolului încheiat de cele două partide, PSD şi PC vor avea structuri politice comune, în care deciziile se vor lua prin consens şi nu vor putea intra în formule guvernamentale decât împreună.

Conform surselor din PSD, citate de NewsIn, alianţa va avea o aşa-numită delegaţie permanentă comună, un secretariat comun, un colegiu al preşedinţilor în care intră primii oamenii din cele două partide (preşedinte, preşedinte de onoare, preşedinte de Consiliu) şi grupuri parlamentare comune. Deciziile în aceste foruri se vor lua prin consens. Viitoarea alianţă politică între PSD şi PC va fi condusă în formula 7+ 7, susţin, pe de altă parte, surse conservatoare.

Cât priveşte garanţiile reciproce, în protocol se va stipula că nici una dintre cele două formaţiuni nu va putea intra în formule guvernamentale şi în alte alianţe decât în tandem. Cu alte cuvinte, după cum a spus un participant din PSD la discuţii, „dacă PSD doreşte să intre la guvernare cu încă un partid, trebuie să ia şi PC-ul, şi invers“.

La discuţiile de ieri nu s-a stabilit modul în care cele două partide se vor ajuta la alegerile parlamentare. După desemnarea colegiilor uninominale, sunt mai multe variante: fie o listă comună la nivel judeţean şi apoi fiecare se descurcă pe cont propriu în colegii, variantă pe care conservatorii nu prea o agreează, fie stabilirea unei parităţi la nivelul fiecărui judeţ, în care PSD îşi trimite candidaţi la un număr de colegii şi lasă un colegiu sau două conservatorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS