14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a triplat bugetul pentru programele de sănătate

S-a triplat bugetul pentru programele de sănătate

Fondurile pentru programele naţionale de sănătate sunt de trei ori mai mari decât anul trecut. Guvernul a aprobat programele de sănătate care vor fi finanţate în 2008 de la bugetul Ministerului Sănătăţii Publice şi din bugetul fondului de asigurări de sănătate. Suma alocată se ridică la 3,77 miliarde de lei, dintre care aproximativ 95 de milioane de lei sunt pentru judeţul Dolj.

Potrivit reprezentanţilor Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, programele naţionale au scop de evaluare, profilactic şi curativ şi sunt mai multe decât anul trecut. Cel mai important rămâne Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, pentru care au fost alocate în acest an aproximativ 10% din fonduri. Un sfert din sume au fost repartizate pentru programele de cancer, diabet, HIV-SIDA, TBC etc., dar şi pentru un program nou, de prevenire a bolilor grave (talasemie, hemofilie etc.), al căror tratament este foarte scump. „De anul acesta s-a lărgit accesibilitatea la tratament pentru HIV-SIDA, prin eliberarea medicamentelor atât prin farmaciile spitalelor, cât şi prin cele cu circuit deschis. Testele de diabet vor putea fi şi ele cumpărate din farmaciile cu circuit deschis. În cadrul programului de diabet s-a introdus şi hemoglobina glicozilată, pe lista analizelor gratuite“, a declarat dr. Ştefan Popescu, director adjunct în cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj.

Din acest an, 20 de milioane de lei au fost distribuite pentru a convinge populaţia să renunţe la fumat.

ASP Dolj intenţionează să angajeze 50 de asistenţi comunitari în 2008, al căror ajutor va fi foarte important în mediul rural, în condiţiile unor dezastre sau calamităţi naturale, şi să crească numărul mediatorilor sanitari, care va trebui să convingă comunităţile de romi să se implice în programele de educaţie sanitară şi prevenire a îmbolnăvirilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS