14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDascălii ies în stradă

Dascălii ies în stradă

Cadrele didactice doljene au ales să spună „nu“ pomenilor electorale ale guvernului şi să protesteze împotriva ordonanţelor apărute precum ciupercile după ploaie, care le dau şi le iau drepturi prevăzute de lege în funcţie de cum au chef mai-marii ţării.

 

 

 

Guvernul a emis marţi, 8 aprilie, o ordonanţă de urgenţă privind reducerile bugetare, prin care instituţiile publice nu mai pot acorda tichete-cadou personalului. Sindicaliştii din învăţământ au ameninţat cu proteste, iar dascălii din Bucureşti au intrat în grevă japoneză. Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat marţi că profesorii vor primi de la 1 aprilie salarii mărite cu 160 de lei, ce vor compensa decizia prin care nu mai primesc tichete-cadou. În acelaşi timp, şi premierul Călin Popescu Tăriceanu anunţa că este posibil să revină asupra deciziei de neacordare a tichetelor.

 

Creşteri salariale ipotetice

 

Răbdarea dascălilor a ajuns însă la limită. În unele şcoli doljene s-au acordat deja tichetele-cadou de 350 de lei, dar contabilii i-au ameninţat pe profesori că le vor opri din salarii contravaloarea lor. Cei care nu au primit au început să îşi ceară drepturile, să sune la sindicate, să ameninţe conducerile. Pentru a pune capăt acestui haos creat de guvern, dascălii vor începe de săptămâna viitoare protestele, după ce joi cadrele didactice din Bucureşti au intrat în grevă japoneză. „Protestăm faţă de această nouă încercare a executivului de a induce în eroare salariaţii din învăţământ. Declaraţia ministrului este confuză. Cadrele didactice au primit deja de la 1 aprilie o creştere de 6%, conform OG nr. 15/2008, care nu înseamnă nici pe departe 160 de lei. Interzicerea acordării tichetelor pentru salariaţii din învăţământ şi lansarea acestei ipotetice creşteri numai pentru cadrele didactice şi nu şi pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic nu arată, aşa cum el susţine, respectul faţă de învăţământ. Vom protesta pentru anularea art. 24 din OG nr. 37/2008“, a spus Ion Bebe Cepoi, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Dolj, filiala „Spiru Haret“.

 

Profesorii vor picheta prefectura

 

Şi Uniunea Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj îşi va relua protestul împotriva retrocedărilor terenurilor şi clădirilor care aparţin şcolilor, protest care a fost suspendat în urmă cu o lună. „Vom ieşi în stradă, vom face pichetări la nivel de prefectură la începutul săptămânii viitoare. Noi ne vom relua protestul împotriva retrocedărilor spaţiilor şi terenurilor unităţilor de învăţământ şi vom trece pe lista noastră de cereri şi situaţia penibilă care s-a creat în jurul acestor tichete de masă. Aşa ceva nu se poate! Se încalcă legi, calcă în picioare mii de salariaţi din învăţământ“, a precizat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj.

 

"Vom ieşi în stradă, vom face pichetări la nivel de prefectură la începutul săptămânii viitoare. (…) Aşa ceva nu se poate! Se încalcă legi, calcă în picioare mii de salariaţi din învăţământ“.

Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor
Independente din Învăţământ Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII