17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirecţia Sanitar-Veterinară Olt, la un pas de desfiinţare

Direcţia Sanitar-Veterinară Olt, la un pas de desfiinţare

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt ar putea fi desfiinţată, la începutul anului viitor, dacă instituţia nu va fi acreditată, astfel încât buletinele de calitate să fie oficial recunoscute.

 

 

 

Laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) trebuie să corespundă normelor europene în domeniu, ca spaţiu şi dotare. Pentru toate acestea, instituţia a obţinut, în 2006, o finanţare de două milioane de euro prin Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit (fostă SAPARD), din care o parte vor fi cheltuite pentru punerea la punct a spaţiului, iar cealaltă parte pentru dotări. Seria scandalurilor din interiorul DSVSA şi schimbarea succesivă a conducerii au frânat mai multe proiecte, printre care şi respectiva investiţie, aflată acum în întârziere. Finanţarea a fost contractată în 2007, pe când şef al instituţiei era actualul prefect, Ştefan Nicolae, urmându-i atunci pesedistului Dumitru Ţoncu, care în 2006 a fost suspendat disciplinar pentru un an de Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Nu a apucat bine să demareze investiţia, că Nicolae a fost schimbat cu Ţoncu, repus pe funcţie printr-o hotărâre judecătorească. Licitaţia pentru lucrările la laborator a fost organizată pe 18 iunie 2007, sub coordonarea lui Ţoncu, însă câştigătorul cu greu a fost anunţat. Din cele patru firme participante la licitaţie, a învins Primacons Grup, a omului de afaceri Octavian Bălţoi.

 

Licitaţia nu a fost lipsită de probleme

 

Deşi preţul cel mai mic a fost prezentat de Condor Păduraru, a câştigat Bălţoi, pentru că Păduraru a prezentat programul de calitate expirat, depunând apoi o adresă prin care anunţa că acesta este în proces de reactualizare. Organizatorii au deschis însă plicurile cu oferte, Bălţoi a fost declarat câştigător, iar Păduraru a contestat rezultatul licitaţiei la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) Bucureşti. Deoarece CNSC nu i-a dat câştig de cauză, el s-a adresat instanţei de judecată, care a decis să reia CNSC soluţionarea. Lucrările au fost demarate, dar au stagnat în mai multe rânduri, una dintre cauze fiind schimbările survenite la nivelul conducerii, coordonarea nefiind unitară şi continuă. Termenul pentru finalizarea construcţiei este 15 august, însă constructorul a solicitat deja amânarea acestuia cu 58 de zile, motivându-şi cererea prin faptul că în zilele friguroase nu s-a putut turna beton. Cert este însă faptul că sub mandatul lui Ţoncu nu s-a făcut mare lucru, acesta consumându-şi timpul mai mult prin instanţele de judecată, unde s-a aflat în proces cu mai mulţi subordonaţi suspendaţi de el abuziv din funcţii. După ce acesta a fost scos forţat la pensie, atribuţiile conducerii au fost preluate, conform regulamentului de organizare şi funcţionare, de directorul adjunct Marian Dumitrescu. Prefectul Nicolae a tras însă sforile prin Capitală şi şeful ANSVSA, Radu Roatiş, l-a desemnat director interimar pe protejatul prefectului Veronel Bolborea, pus la conducerea DSVSA prin ocolirea legii. Aşa că direcţia are altă conducere acum. Altă conducere, altă viziune, altă strategie. Este foarte posibil ca, la 1 ianuarie, metodele de laborator să nu poată fi acreditate. Într-o asemenea situaţie, direcţia va fi desfiinţată, multe locuri de muncă dispărând, iar în judeţ va rămâne doar un soi de secţie ce va aparţine de DSVSA Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS