22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomii şi-au serbat ziua

Romii şi-au serbat ziua

În centrul oraşului Râmnicu Vâlcea au defilat ieri care trase de cai, împodobite cu ghirlande de flori şi pânze de toate culorile. În urma lor, încolonaţi pe mai multe rânduri, cu steaguri în mâini, aproximativ 1.000 de persoane au mărşăluit cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor.

 

 

VÂLCEA. Sala mare a Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea s-a umplut ieri de copii de etnie romă, dar şi de părinţii acestora. Micuţii au fost aduşi cu microbuzele şcolare din toate colţurile judeţului, la o întâlnire cu autorităţile vâlcene şi centrale, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor. La întâlnire au participat Dana Varga, secretarul personal al primului-ministru pe probleme de romi, Adrian Prodan, consilier în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Mirela Sandu, expertă a Agenţiei Naţionale pentru Romi, Tincuţa Baltag, directoarea Fundaţiei „Dinu Patriciu“, Zvetlana Preoteasa, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, şi Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea. Toţi copiii din sală s-au ridicat în picioare, la începutul întâlnirii, şi au cântat „La mulţi ani!“ de ziua lor.

Dana Varga le-a spus micuţilor că ei reprezintă viitorul etniei rome. „Şcoala e viitorul vostru şi mai ales educaţia. Trebuie să deveniţi liberi, să gândiţi liber, să nu aveţi prejudecăţi. Să fiţi liberi precum o pasăre care ştie să îşi aleagă cuibul“, le-a spus copiilor secretarul personal al primului-ministru. „Educaţia e singura şansă pentru etnicii romi ca să treacă peste toate prejudecăţile existente în societatea românească de azi. Rog părinţii să îşi dea copiii la şcoală, pentru ca ei să îşi facă o carieră şi să se poată angaja, deoarece există locuri de muncă şi pentru romi“, a explicat Adrian Prodan.

Toţii copiii din sală au primit ghiozdane cu rechizite şcolare, caiete şi cărţi din partea Fundaţiei „Dinu Patriciu“. Tincuţa Baltag, directoarea fundaţiei, a încercat să îi convingă pe părinţi că şcoala e cea mai importantă pentru formarea copiilor. „Cel mai mare bine pe care îl puteţi face pentru copii e să îi daţi la şcoală. Trebuie să îi încurajaţi să meargă la şcoală, pentru că e singura cale prin care ei pot să ajungă oameni“, a precizat aceasta.

 

Şi-au sărbătorit ziua în Parcul Zăvoi

 

După întâlnirea din sala mare a CJ, toţi romii s-au strâns în faţa clădirii sindicatelor din Râmnicu Vâlcea, unde s-au încolonat pentru a participa la un marş organizat de Partida Romilor Creştini şi Partida Romilor Vâlcea. Cu care împodobite trase de cai şi cu steaguri în mâini, aproximativ 1.000 de oameni au plecat de aici la primărie, au trecut apoi prin faţa consiliului judeţean şi a prefecturii şi
s-au oprit în Parcul Zăvoi din oraş, unde şi-au sărbătorit ziua cu mici, bere şi muzică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU