12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvaziune fiscală la bugetul de stat

Evaziune fiscală la bugetul de stat

OLT. O societate comercială din Slatina, care, aparent, nu mai avea activitate şi care nu mai funcţiona la sediul declarat, a provocat un prejudiciu de aproape 400.000 de mii de lei la bugetul de stat. Firma aproviziona în mod constant două societăţi comerciale, una din judeţul Argeş şi alta din Teleorman, cu cereale, piese auto şi materiale de construcţii. Pentru toată marfa transportată, în gestiunea societăţii nu s-a înregistrat nici un document, fiind evitată astfel plata taxelor şi impozitelor. Administratorul firmei este acum cercetat penal de instanţele de judecată pentru infracţiunea de evaziune fiscală.

În baza unor informaţii primite, comisarii Gărzii Financiare din secţiile Olt, Argeş şi Teleorman au colaborat pentru a scoate la iveală afacerile necurate ale societăţii. Ei au efectuat o verificare la sediul declarat, dar, întrucât societatea nu mai funcţiona acolo, administratorul ei a fost invitat pentru cercetări la sediul Gărzii Financiare Olt. El nu s-a prezentat, motiv pentru care comisarii au continuat investigaţiile, prin verificarea declaraţiilor pe care firma ar fi trebuit să le depună la Administraţia Finanţelor Publice, în legătură cu veniturile pe care le obţine. Aceste documente lipseau cu desăvârşire, ca şi când unitatea respectivă şi-ar fi încetat activitatea, în condiţiile în care informaţiile adunate de lucrătorii Gărzii arătau că firma distribuia în continuare marfă în judeţele amintite.

Din primele cercetări a rezultat că au fost transportate şi distribuite ilegal aproximativ 150 de tone de cereale (mai ales grâu), la care se adaugă cantităţi însemnate de bitum, filtre auto, anvelope şi alte tipuri de piese auto şi materiale de construcţii. „Din verificările pe care le-am efectuat la Finanţe a rezultat că societatea nu a depus declaraţiile privind impozitele şi taxele şi nu a realizat raportările contabile aşa cum prevede legea. Este vorba de evaziune fiscală în valoare totală de 393.568,77 de lei, din care impozit pe profit 179.912,32 de lei şi TVA în valoare de 213.656,45 lei. Am depus o sesizare penală la Parchet şi acum aşteptăm ca instanţa să dea decizia finală“, a declarat Călin Gal, comisarul-şef al Gărzii Financiare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS