17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarul Zambaccian, restituit la DNA

Dosarul Zambaccian, restituit la DNA

Dosarul Zambaccian, în care este acuzat fostul premier Adrian Năstase, va fi restituit procurorilor anticorupţie pentru refacerea actelor procedurale potrivit Legii răspunderii ministeriale. Decizia este definitivă şi a fost luată ieri de completul de nouă judecători al instanţei supreme, care a respins contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În dosarul Zambaccian, Năstase este acuzat de luare de mită şi obţinere de foloase necuvenite, infracţiuni de pe urma cărora fostul premier ar fi luat, în total, suma de 4.811.621,0938 lei (1.370.324,69 euro). Fostul premier ar fi obţinut mită de la Irina Jianu pentru menţinerea acesteia în funcţia de inspector general de stat la ISC şi de a o numi pe acest post după ce instituţia a trecut în subordinea guvernului.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2002-2004, soţii Năstase ar fi introdus în România ilegal, prin intermediul societăţii Vertcon SA din Bacău, 12 containere cu bunuri achiziţionate din China – materiale de construcţie, obiecte şi instalaţii sanitare, piese de mobilier, articole electrice şi electrocasnice, dar şi obiecte de decor şi uz casnic pentru dotarea imobilelor situate în Bucureşti, str. Muzeul Zambaccian nr. 16 şi str. Cristian Tell nr. 15, precum şi pentru casa din comuna Cornu – judeţul Prahova. Mărfurile au fost cumpărate din bazare şi introduse în România de firma băcăuană pentru a ascunde identitatea reală a beneficiarilor şi pentru a crea aparenţa că importurile se efectuează cu respectarea legislaţiei vamale. Irina Jianu ar fi întocmit documente false – facturi, certificate de calitate şi conformitate, pe baza cărora mărfurile respective au fost aduse şi vămuite în România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS