9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProbleme arzătoare la „Fii vocea cartierului tău!“

Probleme arzătoare la „Fii vocea cartierului tău!“


La cea de-a doua ediţie a Campaniei „Fii vocea cartierului tău!“, lansată la Târgu Jiu, pe 29 februarie, au participat locatarii şi reprezentanţii asociaţiilor din zona 23 August – Minerilor. Lipsa spaţiilor verzi şi problema câinilor comunitari au fost subiectele cele mai discutate.

 

 

 

A doua întâlnire din cadrul campaniei „Fii vocea cartierului tău!“ s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu, prin bunăvoinţa directorului Gheorghe Nichifor.

La acţiunea organizată de Gazeta de Sud au participat Florin Cârciumaru, primarul municipiului, Ion Tudor, directorul Poliţiei Comunitare, viceprimarii Ion Roman Barbuţi şi Gabriel Sanda, Marius Ionescu, director tehnic în primărie, dar şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Locatarii blocurilor din zona Victoriei – strada 23 August, 1 Decembrie 1918, 14 Octombrie, zona Mioriţei – Minerilor au avut ocazia să vorbească despre problemele cartierului unde locuiesc.

 

Mai multe spaţii verzi
şi locuri de joacă

 

Mulţi dintre cetăţenii prezenţi la „Fii vocea cartierului tău!“ s-au plâns de lipsa spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă pentru copii. „Locuiesc într-un bloc ce face parte din Asociaţia de locatari numărul 49. Au fost demolate nişte garaje ca să se facă parcare, dar ar mai trebui demolate câteva pentru că nu au copiii unde să se joace. Spaţiile verzi sunt, de asemenea, o problemă care ar trebui rezolvată. În ceea ce priveşte gardul viu, doamna de la asociaţie a sunat la primărie ca să ceară să-l aducă cineva şi cine i-a răspuns la telefon i-a spus să vină să-l ia cu o maşină. Este posibil aşa ceva?! Parcă primăria se ocupa de plantarea gardului viu, nu locatarii?!“, a spus Ion Cărămidoiu. „Dacă s-a întâmplat aşa înseamnă că unul dintre funcţionarii de la primărie nu ştie pentru ce ia banii. Nu este obligaţia preşedintelui de asociaţie să ia gardul viu, ci a Serviciului de gospodărire comunală. Reprezentantul Direcţiei de Servicii Comunale, prezent aici, se va ocupa de această problemă în cel mai scurt timp“, a promis Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu.

Nicolae Crăete, care locuieşte într-un bloc din cadrul Asociaţiei nr. 119 din zona 23 August, le-a sugerat autorităţilor locale să amenajeze un parc şi un spaţiu pentru persoanele de vârsta a treia: „La noi în zonă, între blocurile nr. 2 şi nr. 6, ar trebui amenajat un părculeţ pentru petrecerea timpului liber, dar şi un spaţiu cu mese pentru table şi şah. Aşa ar avea şi pensionarii din acea zonă unde să-şi petreacă timpul liber. În zonă ar fi necesare şi două parcări“, a povestit bărbatul. „Vom analiza situaţia prezentată de dumneavoastră şi vom lua măsurile necesare“, a afirmat Florin Cârciumaru.

 

Reabilitarea termică
a blocurilor, o prioritate

 

În cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 75 există, potrivit celor prezenţi la „Fii vocea cartierului tău!“, problema reabilitării termice a blocurilor. „Ştim că există o lege care prevede ca proprietarii de apartamente să suporte doar o treime din reabilitarea blocului. În plus, reabilitarea termică a clădirilor de locuit va duce la scăderea costurilor efective pentru energia termică. Suntem conştienţi că trebuie depuse eforturi financiare din partea locatarilor, dar am vrea să rezolvăm această problemă“, a declarat Ion Grideanu, reprezentant al Asociaţiei nr. 75 din zona 23 August. „Trebuie să vă interesaţi la primărie de documentaţia necesară pentru a putea beneficia de programul de reabilitare termică a blocurilor. Şapte blocuri au depus documentaţia la Bucureşti şi aşteptăm să vină banii necesari începerii lucrărilor. Alt punct important de care trebuie să ţineţi cont este că aveţi nevoie de acceptul tuturor locatarilor din bloc“, a spus Cârciumaru.

 

Contorizarea apei, o problemă importantă

 

Foarte mulţi dintre cei prezenţi la întâlnire au pus pe tapet problema contorizării consumului de apă potabilă şi menajeră. Ion Cărămidoiu, de la Asociaţia de locatari nr. 49, şi Vergica Pomană au cerut directorului DSUP, Ion Popescu, rezolvarea unei probleme comune. „Citirea contoarelor de apă ar trebui să se facă în prezenţa administratorilor de asociaţie sau a preşedinţilor, întrucât apar de multe ori neconcordanţe“, a spus Ion Cărămidoiu. Florin Cârciumaru i-a sugerat directorului DSUP rezolvarea cât mai urgentă a acestei probleme: „Sunt sigur că data viitoare când vor veni cei de la DSUP să citească valorile contorului, o să vă cheme şi pe dumneavoastră, reprezentanţii asociaţiilor. Se va ocupa domnul Ion Popescu de acest aspect“. „Pe conductă apar pierderi la apă din cauza spaţiilor comerciale de la parterul unora dintre blocuri. Locatarii îşi doresc să fie contorizate apartamentele, însă cei de la DSUP nu au venit pentru punerea contoarelor de apartament. Fiecare să plătească pentru cât consumă. Spaţiile comerciale nu ar trebui să fie contorizate?“, a întrebat una dintre participantele la întâlnire. Ion Popescu, directorul DSUP, a spus: „Va trebui să montăm apometre pe branşament. De acum înainte o să citim contoarele împreună cu administratorul asociaţiei“.

 

Haine furate de la parterul blocurilor

 

Unul dintre cetăţenii care locuiesc în imobilele Miven Kier, din zona Mioriţei, a spus că de câteva luni se confruntă cu o problemă a cărei rezolvare nu au putut să o găsească: „Oamenilor care locuiesc la parter li se fură hainele de pe balcoane. Nu putem să ne închidem balcoanele pentru că nu suntem proprietari. De asemenea, există oameni care parchează pe spaţiul verde şi nu avem ce să le facem. Ar trebui ridicate acele maşini“, a afirmat un locatar. Florin Cârciumaru l-a sfătuit ca, împreună cu toţi locatarii de la parterul blocurilor Miven Kier, să facă o adresă către primărie. Parcările, câinii comunitari şi canalizările au fost alte probleme enumerate de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din zona 23 August-Minerilor. Autorităţile locale au promis că vor analiza toate problemele cetăţenilor şi vor căuta o rezolvare cât mai rapidă a lor. Centralele de cartier dezafectate au reprezentat altă problemă a locatarilor din mai multe zone ale oraşului. Potrivit edilului-şef, în unele centrale termice se vor construi grădiniţe, iar în alta va fi amenajat sediul Poliţiei Comunitare Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS