12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Explozie“ la depozitul GPL din Ioneşti

„Explozie“ la depozitul GPL din Ioneşti

Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru“ (ISU) Vâlcea din cadrul Detaşamentelor Drăgăşani şi Râmnicu Vâlcea au simulat miercuri un exerciţiu de intervenţie, în cazul producerii unui incendiu urmat de două explozii, la depozitul GPL din Ioneşti.

 

 

VÂLCEA. Aplicaţia a avut loc în interiorul parcului de rezervoare. Aici erau efectuate manevre de transvazare a unei cantităţi de GPL-aragaz dintr-o autocisternă într-un rezervor din zonă. Lucrătorul responsabil cu descărcarea din autocisternă a anunţat şeful de tură al depozitului de GPL că a izbucnit un incendiu la recipientul ce era golit, existând posibilitatea extinderii focului şi a producerii unei explozii.

Conform aprecierilor angajaţilor depozitului, în autocisterna care a luat foc mai erau aproximativ 15 tone de GPL-aragaz şi salariaţii societăţii au intervenit să limiteze incendiul. Cu toate măsurile luate, s-a produs o explozie la autocisterna aflată în descărcare, urmată de un puternic incendiu. Din cauza supraîncălzirii, s-a produs altă explozie la unul dintre rezervoarele din imediata vecinătate a rampei de descărcare din autocisterne. Au fost surprinşi de aceasta lucrătorul responsabil cu descărcarea şi şoferul autocisternei, fiind posibil ca în zona accidentului şi în imediata vecinătate să fie răniţi alţi doi salariaţi. Unda de şoc a exploziei a produs efecte şi asupra salariaţilor şi bunurilor materiale de la o balastieră din apropiere, dar şi asupra microhidrocentralei din Ioneşti, cu anexele aferente, şi populaţiei limitrofe din satul Bucşani, al comunei Ioneşti.

Şeful de tură al depozitului a înştiinţat ISU Vâlcea şi Centrul Operaţional Judeţean despre situaţia creată şi a fost alarmată şi populaţia din zonă, care a fost evacuată pentru a preîntâmpina urmările unei eventuale explozii. Angajaţii ISU din cadrul Detaşamentelor Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani au intervenit cu cinci maşini pentru a stinge incendiul şi au acţionat pentru răcirea rezervoarelor învecinate. Poliţia a fluidizat circulaţia şi a interzis accesul persoanelor în zonă, jandarmii au evacuat populaţia, ambulanţa a luat răniţii şi le-a acordat primul ajutor, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului au monitorizat factorii de mediu din zona afectată, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea a efectuat investigaţii cu privire la cauzele care au dus la producerea accidentului. „Aplicaţia a urmărit perfecţionarea modului de intervenţie, cunoaşterea obiectivului, funcţionarea instalaţiilor speciale de stingere ale obiectivului, modul de acţiune a personalului de la locul de muncă şi o îmbunătăţire a modului de colaborare între membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în astfel de situaţii“, a declarat căpitanul Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU