13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Dosarul Caltaboş“ rămâne un mister

„Dosarul Caltaboş“ rămâne un mister

Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu a putut stabili „persoana care a multiplicat şi transmis către terţi imaginile scurtmetrajului şpăgii Mureşan – Remeş“, difuzate pe 10 octombrie 2007 de TVR.

„Nu s-a putut stabili fără dubiu persoana care a multiplicat şi transmis către terţi înregistrarea audiovideo şi care a încălcat confidenţialitatea lucrărilor ce au caracter secret, fiind certă doar posibilitatea de multiplicare a montajului audiovideo, atât în cadrul Serviciului Tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cât şi în incinta sediului central al DNA“, se precizează în raportul întocmit de cei patru inspectori judiciari desemnaţi de CSM să facă verificările în acest caz.

Deficienţe, dar nimic concret

Inspectorii CSM susţin că la nivelul DNA ar exista deficienţe în activitatea de gestionare a interceptărilor. „La nivelul DNA nu există norme care să reglementeze concret modul de înregistrare, copiere, multiplicare sau distrugere a înregistrărilor audiovideo prin care să fie concretizate dispoziţiile cu caracter general ale Codului de procedură penală“, afirmă inspectorii CSM. „Este exclusă posibilitatea ca materialul video prezentat instanţelor de către organele de urmărire penală să fi dobândit caracter public în timpul desfăşurării procedurilor judiciare la Tribunalul Bucureşti şi la Curtea de Apel Bucureşti“, se arată în concluziile raportului întocmit de aceştia.

Inspectorii judiciari susţin că, pe parcursul desfăşurării perocedurilor, înregistrarea audiovideo nu s-ar fi aflat nici un moment în custodia judecătorilor sau a personalului instanţelor judecătoreşti. Aceeaşi sursă susţine că vizionarea înregistrărilor de către judecători s-ar fi făcut numai în prezenţa organelor de urmărire penală. Pe de altă parte, inspectorii menţionează şi că şeful statului nu a divulgat imaginile din aşa-numitul „Dosar Caltaboş“. „Pe 11 octombrie 2007, ora 19.00, domnul Traian Băsescu, preşedintele României, a declarat public că materialul primit de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost depus într-un fişet, fiind exclusă copierea şi transmiterea acestuia către TVR“, concluzionează raportul citat, ce va fi supus dezbaterii şi aprobării plenului CSM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS