30.6 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFost informator al Securităţii, urmărit penal

Fost informator al Securităţii, urmărit penal

GORJ. Un complet al Judecătoriei Târgu Jiu a hotărât începerea urmăririi penale împotriva unui fost informator al Securităţii, pentru că l-a turnat pe un coleg. Ion Stoenoiu, din Târgu Jiu, este acuzat de mărturie mincinoasă şi denunţ calomnios, în urma unei plângeri depuse de Constantin Ţăpuş, cel care a fost turnat de Stoenoiu la Securitate. Plângerea a fost adresată iniţial Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu şi a fost soluţionată cu neînceperea urmării penale. Ţăpuş a contestat decizia procurorilor şi a depus o plângere împotriva soluţiei la instanţa de judecată a Judecătoriei Târgu Jiu, care i-a dat acestuia câştig de cauză. Hotărârea poate fi atacată cu recurs, dacă una dintre părţi este nemulţumită de decizie. Constantin Ţăpuş a spus că Ion Stoenoiu, care era coleg de serviciu cu el, a depus mai multe informări la Securitate, în care nu a spus adevărul şi că, din acest motiv, a avut de suferit.

Stoenoiu a precizat că aşa se proceda în vreme aceea şi că toată lumea era obligată să prezinte informări la Securitate.

Anchetat de Securitate pentru că asculta Europa Liberă

 

Constantin Ţăpuş a fost anchetat, în anul 1988, de Securitate pentru că asculta Europa Liberă şi făcea comentarii ostile la adresa regimului comunist. Ţăpuş a fost luat cu forţa şi audiat de ofiţerii de Securitatea. Acesta susţine că a fost supus la violenţe fizice şi verbale, fiind discreditat profesional în faţa colegilor. După Revoluţie, acesta a căutat să-şi obţină drepturile stabilite de lege pentru cei care au avut de suferit din cauza Securităţii. Solicitarea sa a fost respinsă de instanţa de judecată, în baza unui document emis de o unitate SRI din Bucureşti, în care se menţionează că Ţăpuş nu are dosar de cercetare întocmit de Securitate. Gorjeanul, care lucrează ca electrician la Complexul Energetic Rovinari, a atacat prin plângeri penale această adresă şi pe cel care a eliberat-o, dar fără rezultat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS