15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTraficul de persoane - sclavie modernă

Traficul de persoane – sclavie modernă

Peste 1.400 de români cad anual victime traficanţilor de persoane. Racolaţi cu promisiuni pentru o viaţă mai bună, ajung în ţări precum Italia, Spania, Cehia sau Grecia, unde sunt transformaţi în sclavii muncii la negru, iar femeile sunt obligate prin bătăi şi ameninţări să se prostitueze.

 

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a înregistrat în evidenţele sale, anul trecut, 783 de victime ale exploatării prin muncă. Alte 689 de românce, plecate în Italia, Spania, Franţa sau Grecia, au fost obligate la prostituţie pe stradă, în cluburi de noapte, bordeluri, locuinţe particulare sau hoteluri.

Formele de racolare sunt, în general, aceleaşi în ambele cazuri. Victima este contactată fie direct, fie prin intermediul familiei, al prietenilor ori al cunoştinţelor, sau răspunde la anunţuri de la mica publicitate prin care se oferă locuri de muncă în străinătate. Sunt vizate persoanele cu o situaţie financiară precară, mai naive sau care sunt în conflict cu familia. S-a mers atât de departe privind anunţurile la mica publicitate încât racolatorii spun: „Căutăm fete certate cu părinţii“.

Lipsa de informare, a banilor, neînţelegerile în familie sunt motive care determină multe persoane să accepte ofertele „perfecte“. Sună la numărul de telefon care însoţeşte anunţul şi dau peste o agenţie – nimic altceva decât un cadru „oficial“ menit să le înşele încrederea. „1.000 de euro pe lună salariu, transportul, cazarea şi masa, gratuite“ sau „Veţi dansa într-un club de noapte“ semnalează doar începutul coşmarului.

La fel de rău ca sclavia

O doljeancă de aproximativ 40 de ani, căsătorită, mama unui copil major, provenind din mediul rural, cu o situaţie financiară dificilă, având doar ajutorul social de la primărie ca venit garantat, a văzut în ziar la mica publicitate un anunţ pentru locuri de muncă în Cehia, în agricultură. A dat telefon pentru mai multe informaţii. Era vorba de o agenţie de plasare a forţei de muncă, având sediu în Craiova şi administrată de o familie. S-a prezentat împreună cu soţul, unde li s-a explicat că slujba constă în plantarea de puieţi pentru întinerirea unei păduri. Li s-a promis un salariu de 800 de euro pe lună, plus cazare şi masă asigurate. Dacă nu aveau bani de transport nu era nici o problemă, firma le asigura şi transportul cu condiţia să ramburseze banii la primul salariu. Oferta a sunat atât de bine încât au hotărât să plece toată familia, inclusiv băiatul şi prietena acestuia.

În primăvara lui 2007 s-au îmbarcat în microbuz, însoţiţi de cineva de la agenţie – „angajator“, împreună cu alte persoane care sunaseră pentru aceeaşi ofertă de loc de muncă. Ajunşi în Cehia, au fost cazaţi la grămadă, femei şi bărbaţi, în două camere cu câte 14 paturi suprapuse şi baie comună. Li s-a promis că într-o săptămână contractele de muncă vor fi gata şi, sub acest pretext, li s-au luat actele de identitate. Timp de două săptămâni au rămas cazaţi în acelaşi loc, căci agenţia făcea în continuare transporturi România – Cehia, până să completeze numărul necesar de 40 de muncitori. În acest interval, familia din Dolj a trăit cu 100 de euro, bani proprii, căci masa asigurată nu a venit niciodată. Când au început să pună întrebări, îngrijoraţi de situaţie, angajatorii le-au răspuns cu ameninţări şi i-au informat pe toţi cei cazaţi că le sunt datori câte 150 de euro de persoană pentru cazare. Şi datoria creştea cu fiecare zi, ajungând la 2.000 de euro de persoană.

Doar apă şi un corn pe zi

Când au strâns 40 de persoane, aceiaşi angajatori „binevoitori“ i-au mânat la muncă, în pădurea de puieţi ce trebuia plantată. Fiecare zi era la fel: trezirea la ora 7.00, muncă până la nouă seara, cu o pauză la ora 12.00, pentru un corn şi apă. Trebuia să îşi facă norma zilnică.

Fiul femeii în cauză s-a accidentat, dar îngrijirile medicale i-au fost refuzate. Când au întrebat de salarii, angajatorii au răspuns cu ameninţări cu arma şi cu bătăi. Soţul acestei femei a fost bătut în mod repetat, în special pentru că a refuzat ca soţia sa, în plus faţă de munca pe „plantaţie“, să se prostitueze în casele unor cehi.

Cinci luni a durat coşmarul acestei familii. În final, băiatul a fost cel care a făcut rost de un telefon mobil şi o cartelă, a sunat în România şi a cerut ajutorul unui unchi. Într-o noapte au reuşit toţi să fugă din casa unde erau cazaţi şi să se întoarcă în ţară.

Păcălită să meargă în Italia

Altă tânără din Dolj, de 28 de ani, fără studii şi fără ocupaţie, necăsătorită, mama unui copil minor, a fost înşelată şi vândută de o prietenă de familie unui italian. Totul a început cu propunerea să lucreze în Italia ca menajeră. Prietena de familie, ştiind că tânăra are nevoie de bani, i-a oferit un loc de muncă unde ar fi câştigat, chipurile, 1.000 de euro pe lună, având masa şi cazarea gratuite. Propunerea a venit într-o seară. Femeia avea timp de gândire până dimineaţa. A acceptat. Aşa-zisa prietenă i-a prezentat femeii un bărbat italian, în casa căruia aceasta urma să lucreze. Abia când a ajuns în Milano a aflat că fusese, de fapt, vândută italianului pentru 500 de euro. Nu exista nici o slujbă de menajeră, ci trebuia să se prostitueze pe străzi. A refuzat. Odată cu protestele ei au început ameninţările şi bătăile. A fost izolată de italian şi soţia acestuia într-o cameră timp de trei zile şi bătută sistematic ca să fie convinsă să se prostitueze. A refuzat în continuare, aşa că proprietarii ei au vândut-o unui albanez cu suma de 1.000 de euro. Acesta din urmă, stabilit tot în Milano, vorbea româneşte şi i-a explicat că el trebuie să îşi recupereze banii pe care i-a plătit pentru ea. Au urmat alte ameninţări, bătăi şi viol. Nu a cedat nici de data aceasta, aşa că a fost vândută mai departe, tot pe 1.000 de euro, unei familii de români, mamă şi fiu. Femeia a fost dusă într-o casă alături de alte trei românce cu vârste între 15 şi 20 de ani. În acest caz, violenţa a depăşit limitele suportabile. Timp de două săptămâni, alături de celelalte trei fete, a fost obligată să aibă un număr minim de clienţi şi să aducă pe noapte cel puţin 600 de euro, altfel cea care nu reuşea era bătută în faţa celorlalte spre a le servi ca exemplu. Profitând de un moment de neatenţie a bărbatului care le supraveghea, femeia a reuşit să fugă. A rugat câţiva trecători să o ducă la poliţie. În final, s-a întors în ţară şi a depus plângere.

La un an după aceste întâmplări, încă mai primeşte ameninţări. Într-o zi, când îşi ducea copilul la medic pentru un control de rutină, doi bărbaţi au coborât dintr-o maşină şi au lovit-o, reamintindu-i să îşi retragă plângerea depusă la poliţie.

Fereşte-te de ocaziile „perfecte!“

„Nu cred că mi se poate întâmpla tocmai mie“ este modul de a gândi care poate duce la experienţe cu urmări dureroase. Înainte de a pleca în străinătate la muncă, asigură-te că agenţia prin intermediul căreia ai găsit oferta funcţionează legal. Nu semna contracte de muncă având specificaţii evazive de genul „şi alte tipuri de activităţi“ sau „toate activităţile la cererea angajatorului“. Fii suspicios cu promisiunile verbale sau cele care nu pot fi verificate! Nu te angaja cu nimic care ar putea duce la şantajarea ta, spre exemplu, plata unor servicii sau a transportului. Lasă unei persoane de încredere copii ale paşaportului şi documentelor de călătorie şi comunică-i detalii privind locul unde vei merge sau mijlocul de transport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU