28.2 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDascălii din Crâmpoia, discriminaţi de primar

Dascălii din Crâmpoia, discriminaţi de primar

Cadrele didactice se plâng că nu şi-au primit banii pe luna trecută şi că sumele alocate de primărie nu ajung nici pentru drepturile salariale aferente trimestrelor II, III şi IV.

 

 

 

Profesorii şi învăţătorii din comuna Crâmpoia, judeţul Olt, se plâng că nu şi-au primit salariile pe luna februarie, deşi a trecut o săptămână de la ziua de chenzină, şi că nici cheltuielile cu transportul nu le-au fost decontate din decembrie. Şi asta nu e tot. Se pare că primăria şi-a făcut prost socotelile pentru întregul an şcolar, deşi cadrele didactice au depus la unitatea administrativ-teritorială un proiect de buget pentru actualul an de învăţământ, discutat şi aprobat în şedinţa Consiliului de Administraţie al şcolii. Potrivit unui memoriu semnat de dascăli şi sosit pe adresa redacţiei GdO, suma totală alocată pentru trimestrul al II-lea nu va putea asigura plata salariilor pe luna mai, iar sumele alocate pentru trimestrele III şi IV sunt, de asemenea, insuficiente. „Vom depune la consiliul judeţean, în cel mai scurt timp, un memoriu prin care vom solicita fonduri pentru acoperirea deficitului pe trimestrele II, III şi IV. Credem că o asemenea situaţie nu se mai găseşte la nici o primărie din judeţ. Ce se petrece la Primăria Crâmpoia este o degringoladă totală“, se arată în memoriul primit la redacţie.

Dascălii localităţii se plâng că sunt discriminaţi aproape strategic de primarul comunei, Ilie Ciobanu, în raport cu ceilalţi bugetari plătiţi de primărie. „Cu toate că primarul este colegul nostru pe linie profesională (primarul Ciobanu este învăţător – n.r.), pe toată durata mandatului său ne-a discriminat, refuzând să plătească anumite drepturi cadrelor didactice, cum ar fi decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care fac naveta şi acordarea tichetelor-cadou pentru personalul didactic şi nedidactic. În schimb, a avut grijă să-şi acorde sporuri conform Legii nr. 247/2005 şi ca funcţionarii publici din primărie să primească toţi contravaloarea primelor de vacanţă pe ultimii patru ani“, se mai arată în memoriu.

Motivaţia pe care primarul din Crâmpoia a avut-o la îndemână, atunci când dascălii i-au cerut socoteală, a fost puerilă, susţin revoltaţi nemulţumiţii: Serviciul contabilitate nu a avut habar de sumele necesare plăţii drepturilor salariale pe luna februarie. Motivul găsit de edil
i-a iritat şi mai mult pe dascăli. „În urmă cu peste trei săptămâni a fost aprobat bugetul local pentru întreg anul 2008. Mai ştim că sumele necesare pentru plata salariilor în învăţământ provin din cotele defalcate şi din TVA, sume repartizate de consiliul judeţean şi de Finanţele Publice. Cum contabilitatea nu a ştiut de cât este nevoie pentru plata salariilor?!“, au spun dascălii.

 

Alte necazuri

 

Pentru că sunt la ananghie cu salariile, cadrele didactice din Crâmpoia îşi amintesc de toate necazurile cauzate de autorităţi. „În 2006, şcoala a semnat cu primăria un acord prin care aceasta se obliga să contribuie la amenajarea unei săli de spectacole, dacă proiectul depus de şcoală era declarat eligibil şi primea finanţare. Primăria nu şi-a îndeplinit angajamentul. În şcoala de la centru învaţă 418 elevi. De la începutul anului şcolar, nu am primit de la primărie decât cinci mături. Nu am primit var cloros, detergent şi nici alte soluţii necesare asigurării minimului de curăţenie, deşi am înaintat primăriei numeroase referate de necesitate“, s-au plâns dascălii. Aceştia au menţionat că lucrările de reabilitare a şcolii, care au costat primăria aproximativ 900.000 de lei, sunt de o calitate îndoielnică şi că nu se ştie nici acum dacă a avut loc recepţia lucrărilor. Ca atare, colectivul didactic de la Crâmpoia îi mulţumeşte, ironic, primarului Ilie Ciobanu pentru toate acestea şi îl aşteaptă „cu braţele deschise“ să revină în mijlocul lor, la catedră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU