36.5 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDorina şi Constantin Mirică - 51 de ani de căsnicie

Dorina şi Constantin Mirică – 51 de ani de căsnicie

Sunt împreună de o jumătate de secol şi povestesc că sărăcia, înţelegerea şi munca i-au unit. Au doi băieţi şi două nepoţele, despre care spun că sunt nişte „frumuseţi“. Îşi doresc sănătate şi să se bucure cât mai mult timp de copii şi de nepoţi.

 

Dorina şi Constantin Mirică, din municipiul Râmnicu Vâlcea, au împlinit, pe 31 ianuarie 2008, 51 de ani de căsnicie. Amândoi sunt pensionari şi locuiesc în cartierul Goranu din Râmnic. Dorina are 73 de ani şi a fost contabilă, iar Constantin are 75 de ani şi a muncit toată viaţa în administraţie. Deşi a trecut mult timp de când s-au întâlnit prima dată, cei doi îşi amintesc zâmbind acel moment. „E o poveste veche cum ne-am cunoscut noi. Eu sunt din Bacău, iar soţul, din Vâlcea. În 1952, soţul a venit la Piatra Neamţ la studii, la Şcoala Pedagogică, şi aici ne-am întâlnit prima dată. Am ţinut legătura timp de cinci ani şi în 1957 ne-am hotărât să ne luăm“, povesteşte Dorina.

Soţii Mirică spun că le-a fost foarte greu în primii ani de căsnicie. „Începutul căsniciei noastre a fost foarte greu în primii ani. Am prins perioada de după cel de-al doilea război mondial şi era mare sărăcie. Munceam din greu ca să ne descurcăm. Am reuşit să trecem de toate greutăţile numai prin muncă şi înţelegere, că altfel nu se putea“, spusne Constantin.

Uniţi de greutăţi şi sărăcie

Soţii Mirică au doi băieţi şi două nepoate. Unul dintre băieţi face vitralii, iar altul munceşte în Spania. „Băiatul cel mare face vitralii, iar cel mic, pictură. Avem şi două nepoate. Amândouă sunt nişte frumuseţi şi văd că şi ele sunt pasionate de artă. Suntem o familie de artişti, dar nu ne-a descoperit nimeni“, spune în glumă Dorina. Soţii Mirică nu au ajuns nici la biserică, nici la Starea Civilă ca să îşi reînnoiască jurămintele după 51 de ani de căsnicie. „Nu am reînnoit jurămintele că nu am avut timp. Am primit cel mai frumos cadou de la fiul nostru, când am împlinit 50 de ani de căsnicie. Ne-a făcut o mare surpriză venind din Spania“, povesteşte Constantin.

Bătrânul susţine că a ajuns să aibă o căsnicie longevivă numai prin muncă şi înţelegere. „Noi facem parte dintr-o generaţie care are căsnicii mai legate. Nu pot spune că suntem un cuplu perfect. Au fost şi la noi, ca în orice familie, lucruri cu care nu am căzut de acord. Căsnicia noastră este longevivă pentru că timpurile au fost altele când ne-am cunoscut noi, nu pot fi comparate cu cele din ziua de azi. Noi tot ce am creat am făcut în timp, pe când generaţia de astăzi vrea totul dintr-odată. Pe noi ne-au unit greutăţile, sărăcia, munca şi înţelegerea, iar pe cei de azi, bogăţia. Dacă ştii cum să mergi şi pe soare, şi pe nor ai o căsnicie de durată“, spune Dorina.

Ea este pasionată de goblenuri şi lucrează de 20 de ani, perioadă în care a realizat peste 100 de lucrări. Ea spune că îi place tot ce e frumos, iubeşte florile, pictura şi lucrul de mână. Soţii Mirică îşi doresc să fie sănătoşi şi să se bucure cât mai mult de viaţă, alături de copii şi de nepoţi.

Premiaţi pentru fidelitate

La sfârşitul lunii februarie, Primăria Râmnicu Vâlcea i-a premiat pe Dorina şi pe Constantin pentru fidelitatea de care au dat dovadă de-a lungul vremii. Într-un cadru festiv, soţii Mirică au primit din partea primăriei o diplomă de fidelitate, flori şi 600 de lei. „Vă felicit pentru că aţi rezistat 50 de ani împreună“, le-a spus Mircia Gutău, primarul Râmnicului. Dorina şi Constantin se mândresc cu diploma de fidelitate pe care este trecut numele lor şi motoul „Pentru puterea de a-şi apăra dragostea ce i-a unit de acum o jumătate de secol până azi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU