15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCriză de donatori de sânge

Criză de donatori de sânge

Centrul de Transfuzii Sanguine din Târgu Jiu se confruntă cu o criză de donatori. Directoarea instituţiei a declarat că nu mai are în stoc decât foarte puţin sânge cu RH negativ.

 

 

GORJ. Numărul donatorilor care se prezentau zilnic la Centrul de Transfuzii Sanguine din Târgu Jiu a început să scadă îngrijorător în ultima vreme. Maria Cazan, directoarea instituţiei, spune că în prezent se confruntă cu o criză acută de donatori: „Avem nevoie de persoane care au RH negativ. Dacă în prima lună a acestui an aveam suficienţi donatori, în aceste zile ne confruntăm cu o criză. Vin din ce în ce mai puţini, iar solicitările sunt foarte multe. Sunt mulţi bolnavi care au neapărată nevoie de sânge, iar viaţa acestora ar putea fi pusă în pericol, dacă nu se vor găsi cantităţile necesare pentru a fi salvaţi. Oamenii trebuie să conştientizeze că gestul lor este uman şi nu trebuie să evite să doneze sânge, mai ales dacă ştiu că astfel pot salva viaţa unui om“.

 

Câţiva donatori lunar

 

Potrivit Mariei Cazan, în ultima lună s-au prezentat cu 60 de persoane mai puţin decât în primele luni ale anului 2008. „Acum vin să doneze sânge aproximativ 13 persoane zilnic. Este foarte puţin şi nevoia de sânge este mare. Vineri am avut 13 donatori, azi – opt. Avem cerinţe la Bucureşti pentru un bolnav, care are nevoie de grupa A negativ, însă nu avem, iar bolnavul are neapărată nevoie de el. Mai sunt câţiva pacienţi în spitalele din Gorj care au nevoie de alte grupe de sânge şi nu putem să-i ajutăm pentru că nu avem donatori“, a spus Maria Cazan.

Din fericire, la centru se prezintă aparţinătorii celor aflaţi în suferinţă şi donează sânge pentru a le salva vieţile. „De cele mai multe ori trebuie să luăm sânge de la aparţinătorii bolnavului. Sunt şi situaţii în care sunt donatori puţini sau nu au aceeaşi grupă de sânge. Este foarte greu, dar sperăm ca oamenii să conştientizeze şi să se sensibilizeze, să vină să doneze“, a declarat medicul Maria Cazan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS