20.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCopil omorât în bătaie

Copil omorât în bătaie

Un copil de şase ani se află în moarte cerebrală la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde a ajuns, după toate probabilităţile, în urma unei agresiuni. Principalul suspect este fratele vitreg al băiatului.

Andrei Valentin Bunea, de şase ani, din comuna doljeană Brabova, a fost internat pe 3 martie la Spitalul de Urgenţă Craiova. Potrivit cadrelor medicale din Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a spitalului, copilul era în comă şi avea numeroase răni pe corp care trădau o agresiune fizică ieşită din comun. „A fost adus în stare generală alterată, conştienţă abolită. Prezenta echimoze vechi şi hematoame la nivelul feţei, al toracelui, bazinului şi al coapselor“, a declarat Mariana Trică, directoarea de îngrijiri a Spitalului de Urgenţă Craiova.

 

Coaste frânte ca nişte scobitori

 

Copilul a fost internat în Clinica de Terapie Intensivă cu diagnosticul politraumatism prin agresiune, traumatism cranio-cerebral grav, traumatism de bazin cu fracturi costale multiple. Starea copilului s-a alterat progresiv în zilele următoare, ajungând la comă de gradele IV-V.

Medicii au privit neputincioşi cum băiatul se stinge. S-a făcut tot ce a fost omeneşte posibil, spun ei, cu excepţia unei tomografii care ar fi arătat mai bine cât de grave sunt leziunile cerebrale. Pentru că tomograful spitalului nu funcţionează şi nici cel de la Centrul Prima Medical, cu care spitalul avea contract, copilul a putut fi investigat abia ieri, când era deja prea târziu, la Centrul Medical „Helios“ – unitate sanitară particulară care a achiziţionat de puţin timp un computer tomograf.

 

Poliţia aşteaptă raportul medico-legal

 

Imediat după internarea micuţului, spitalul a anunţat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj şi Secţia 2 Poliţie Craiova de posibilitatea ca băiatul să fi fost victima unei agresiuni.

Poliţiştii au început investigarea cazului, pornind de la două ipoteze, agresiune sau accident, însă până în prezent nu s-a formulat o concluzie. „Deocamdată, nu putem să spunem nimic. S-au făcut cercetări la faţa locului, fotografii criminalistice, au fost identificaţi martorii. Sunt multe variante“, a declarat agent-şef principal Ion Ghenea, şeful Postului de Poliţie Brabova.

Poliţia aşteapă investigaţiile medico-legale, care vor elucida cauza leziunilor, însă o anchetă medico-legală nu poate fi făcută decât după ce băiatul va fi declarat mort şi deconectat de la aparate. În urma raportului medico-legal, dacă se va dovedi că a fost agresiune, se va putea face şi încadrarea juridică a agresorului.

 

Principalul suspect

 

Potrivit unor surse judiciare, probele adunate arată că, în ziua în care s-a comis agresiunea – 29 februarie, Andrei Valentin a fost acasă cu fratele său vitreg, Cătălin Honcu, de 22 de ani. Tânărul, fratele după mamă al victimei, este considerat principalul suspect.

Băiatul de şase ani a rămas singur acasă de pe data de 20 februarie, când mama sa, Tudoriţa Bunea, a trebuit să plece la Spitalul de Urgenţă Craiova ca să nască. Femeia a mers la Craiova însoţită de Cătălin Honcu. Fratele vitreg s-a întors însă acasă pe 29 februarie. În aceeaşi zi, copilul de şase ani a fost găsit de fetiţa vecinilor căzut în spatele curţii sub un pom. Fetiţa a povestit că băiatul era conştient, spunea doar că îl doare spatele, iar ea l-ar fi ajutat să se ridice de jos.

 

Copilul a stat trei zile fără îngrijiri medicale

 

Luni, când s-a întors acasă de la Craiova cu un prunc nou-născut în braţe, Tudoriţa l-a găsit pe Andrei în pat, fără cunoştinţă. Copilul era supravegheat de fratele cel mare, care spunea că l-ar fi găsit bolnav când a venit vineri de la Craiova. Mama a anunţat salvarea şi băiatul a fost transportat la spital. Fratele său l-a însoţit la Craiova.

Oamenii legii încearcă acum să afle ce s-a întâmplat în cele trei zile în care băiatul a fost singur acasă cu fratele mai mare şi, mai ales, de ce acesta nu a anunţat salvarea, privându-l în tot acest timp pe copil de îngrijiri medicale. Comportamentul lui Cătălin este cu atât mai bizar cu cât, în vecinătatea locuinţei se află centrul medico-social şi staţia de salvare din Brabova. Cadrele medicale de la Spitalul de Urgenţă Craiova spun că băiatul ar fi avut probabil şanse să supravieţuiască dacă ar fi fost dus mai devreme la spital.

 

Cătălin îşi bătea fratele

 

Cătălin a negat la început că şi-ar fi bătut fratele. El le-a spus cadrelor medicale de la Spitalul de Urgenţă Craiova că băieţelul ar fi căzut din pom, dar până la urmă a recunoscut că obişnuia să-şi bată fratele mai mic, uneori destul de rău, cu bâta.

Andrei este unul dintre cei şase copii ai Tudoriţei Bunea. Femeia, spun sătenii din Brabova, a venit în localitatea lor din Vâlcea, cu ani în urmă. Aceasta a lăsat acolo doi copii. Băiatul cel mare, Cătălin, a fost crescut de bunici. Un frate al acestuia, de 19 ani, a crescut într-un orfelinat şi de aproximativ un an îşi vizita din când în când mama la Brabova.

Alt băiat de 17 ani lucrează în construcţii la Craiova, iar celălalt de 15 ani este plecat la Pleşoi. Băiatul de 15 ani era până acum calul breaz al familiei, fiind cercetat de poliţie pentru comiterea a cinci spargeri de locuinţe. Tudoriţa Bunea a fost căsătorită, iar soţul ei a decedat în urmă cu doi ani. Femeia locuieşte într-o casă sărăcăcioasă şi trăieşte din ajutorul social oferit de primărie.

DGASPC supraveghează nou-născutul

Cazul se află şi în atenţia DGASPC Dolj. Asistenţii sociali aşteaptă rezultatul anchetei poliţiei pentru a vedea ce măsuri s-ar impune în acest caz. Deocamdată, angajaţii DGASPC Dolj urmăresc modul în care este îngrijit nou-născutul adus pe lume în urmă cu două săptămâni de Tudoriţa Bunea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII