15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCopii îmbolnăviţi de femeile de serviciu

Copii îmbolnăviţi de femeile de serviciu

Nerespectarea normei celei mai elementare reguli de igienă corporală a băgat în spital şase copii cu vârste cuprinse între trei şi şase ani. Două dintre angajatele grădiniţei târgujiene, care erau şi bucătărese, şi femei de serviciu, nu se spălau pe mâini după ce foloseau toaleta.

 

GORJ. Cei şase preşcolari bolnavi de enterocolită acută, care au fost internaţi luni la Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Târgu Jiu, s-au îmbolnăvit din cauza faptului că angajaţii care le-au pregătit micuţilor mâncarea nu s-au spălat pe mâini după ce au fost la toaletă. Mariana Sfichi, directoarea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj, a declarat că, în urma probelor prelevate de pe mâinile angajaţilor, a rezultat clar acest fapt: „Copiii au fost băgaţi în spital de inconştienţa unor angajaţi care au fost la toaletă, nu s-au spălat pe mâini şi apoi le-au pregătit preşcolarilor mâncarea. Analizele au arătat că mâncarea respecta normele, dar obiectele în care a fost pregătită erau contaminate cu bacilul coli. Microbul respectiv există doar în tubul digestiv şi este eliminat din corp odată cu fecalele. Nu pot decât să afirm că angajatele care pregăteau masa nu se spălau pe mâini, o regulă elementară de igienă“, a spus Mariana Sfichi.

Şefa ASP Gorj a spus că angajatele lucrau la grădiniţă şi ca femei de serviciu, dar şi ca bucătărese, din lipsă de personal. Pe testele recoltate de la una dintre ele, reprezentanţii ASP Gorj au descoperit şi bacilul coli, şi o mare încărcătură microbiană, iar la cealaltă, doar încărcătură microbiană.

 

Angajatele vor fi
amendate

 

Preşcolarii sunt internaţi, unul dintre ei având o formă acută a bolii.

Cei şase copii cu vârste cuprinse între trei şi şase ani au fost internaţi cu stări de vomă, diaree şi febră, medicii crezând iniţial că este vorba despre o toxiinfecţie alimentară. Mariana Sfichi a mai declarat că a anunţat Inspecţia Sanitară de Stat (ISS) Gorj şi că se vor efectua controale: „Am vorbit cu cei de la ISS şi se vor aplica amenzi. Nu este posibil aşa ceva într-o instituţie unde sunt copii. Aici grija trebuie să fie foarte mare“.

Liviu Andrei, inspectorul şcolar general din Gorj, a anunţat că a început o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat la Grădiniţa „Mihai Eminescu“ din Târgu Jiu.

Enterocolita acută este o boală care nu s-a mai manifestat în Gorj din 1996, când, la Rovinari, sute de persoane au fost afectate de microb. Cei şase copii sunt în afara oricărui pericol, medicii ţinându-i în spital pentru a-i avea sub supraveghere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS