14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIzlazul din Eşelniţa, motiv de dispută

Izlazul din Eşelniţa, motiv de dispută

Şedinţa ordinară din luna februarie a Consiliului Local Eşelniţa a fost marcată de discuţii aprinse, în urma unui proiect propus de unul dintre consilierii locali, privind concesionarea izlazului comunal.

Consilierii locali din Eşelniţa, în frunte cu primarul localităţii, au dezbătut vineri, timp de câteva ore, în sala de şedinţe a primăriei, proiectul propus de consilierul Nicolae Ghebaur, care este şi preşedintele Asociaţiei pentru Creşterea Animalelor Şura Dacilor. Acesta împreună cu 51 de cetăţeni, crescători de animale, au cerut concesionarea izlazului de pe raza comunei, care are 165,17 hectare, pentru a pune bazele unei microferme. „De ce nu înţelegeţi că mie şi altor 51 de crescători de vaci de lapte ne trebuie acest izlaz, să ne putem creşte vacile şi să deschidem o microfermă, care ar facilita foarte multe locuri de muncă şi ar asigura laptele de consum pentru o bună parte din judeţul Mehedinţi? Nu cumpărăm izlazul şi nu îl vindem, noi doar îl cerem în folosinţă. Oricum, a rămas în paragină“, a declarat acesta.

 

„Nu vă pot da în administrare izlazul“

 

Primarul comunei, Ion Ciuru, dar şi ceilalţi consilieri locali nu sunt însă de acord cu propunerea lui Nicolae Ghebaur. „Izlazul este comunal, adică al tuturor, nu pot să îl concesionez nimănui“, a replicat Ion Ciuru.

Singura soluţie pe care edilul-şef i-a propus-o consilierului a fost aceea de a încerca să colaboreze cu proprietarii de terenuri, care au lăsat destul de multe păşuni de izbelişte, şi să cumpere de la aceştia respectivele parcele. „De ce nu încercaţi să luaţi legătura cu oamenii care au lăsat atâtea locuri în paragină? Poate ajungeţi la o înţelegere cu ei şi poate o să vă vândă acele parcele pe care nu le mai muncesc. Altcumva eu nu vă pot ajuta şi în nici un caz nu vă pot da în administrare izlazul“, a mai spus Ion Ciuru.

În opinia celorlalţi consilieri, proiectul propus de colegul lor este bun, dar ar fi viabil numai dacă în microfermă s-ar înscrie toţi crescătorii de animale din Eşelniţa. „Ce vom face cu ceilalţi ţărani care au vaci, oi şi capre? Unde vor mai merge la păscut cu vitele?“ au fost întrebările puse de toţi consilierii locali.

Microferma, care deja a luat fiinţă şi în care sunt peste 100 de vaci de lapte, a şi primit acordul de funcţionare de la organele abilitate. În baza unui proiect, peste 30 de zile, ea va primi şi suma de 10.000 de euro de la comunitatea europeană, bani ce trebuie folosiţi pentru construirea unor instalaţii de irigat păşunile. „Este strigător la cer! Dumneavoastră nu înţelegeţi că deja am primit aprobarea de la Uniunea Europeană şi o să ne vină bani nerambursabili pentru a iriga izlazul? O să aibă voie toţi sătenii să-şi pască aici vitele, o să fie al tuturor“, a încheiat Nicolae Ghebaur.

Şedinţa s-a prelungit până în jurul orei 21.00, dar cei prezenţi nu au aprobat proiectul concesionării izlazului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS