19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMischie, martor la DNA în dosarul ROMSILVA

Mischie, martor la DNA în dosarul ROMSILVA

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, a fost audiat ieri de procurorii anticorupţie din Bucureşti, în calitate de martor în dosarul ROMSILVA.

Fostul preşedinte al PSD Gorj, Nicolae Mischie, s-a prezentat ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul ROMSILVA. A fost pentru prima dată când Mischie a avut altă calitate în faţa procurorilor anticorupţie, până acum, fostul baron de Gorj făcând cunoştinţă cu anchetatorii DNA doar în calitate de inculpat. În dosarul ROMSILVA, fostul director general al Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA, deputatul Ion Dumitru, a fost deja trimis în judecată. Potrivit anchetatorilor, în anul 2004, Ion Dumitru, în calitate de director al ROMSILVA, care se ocupa cu administrarea fondului forestier naţional, a propus Consiliului de Administraţie al regiei achiziţionarea unui buldozer. Propunerea de cumpărare a utilajului a fost făcută după ce firma EUFRAT SRL depusese deja o ofertă de vânzare a buldozerului către ROMSILVA. Este de amintit faptul că, anterior, Direcţia Silvică Târgu Jiu testase utilajul, constatând că este necorespunzător activităţilor din domeniul forestier.

 

Surupăceanu, în schemă

 

SC EUFRAT SRL a fost controlată de Mugurel Surupăceanu, fostul prefect de Gorj, susţinut de Mischie pentru a fi numit şef al prefecturii. Acesta din urmă a declarat că a fost pus de procurorii anticorupţie să facă o scurtă caracterizare a omului de afaceri Mugurel Surupăceanu: „Eu am primit această citaţie şi a trebuit să mă conformez. Nu ştiam despre cine este vorba în dosarul ăsta şi că este Ion Dumitru implicat. Apoi am aflat de la procurori şi despre Mugurel Surupăceanu. Am fost întrebat care au fost raporturile dintre mine şi el. Eu îmi dădusem demisia din PSD în 2004, dar mai eram preşedinte la consiliul judeţean. Am fost solicitat să îi fac o scurtă caracterizare lui Surupăceanu. Pentru funcţia de prefect, eu l-am susţinut pe Eugen Vâlceanu pentru primul loc şi pe doi a fost Mugurel Surupăceanu. Era normal să fie aşa, că era vicepreşedinte la tineret. Până la urmă a fost numit prefect. Nu ştiu cum au ajuns la mine. Ideea e că a fost recrutat de mine şi s-a mers pe treaba asta, dar eu nu ştiam nimic despre ceea ce s-a întâmplat la ROMSILVA“, a declarat Nicolae Mischie.

 

Contracte dubioase

 

Totodată, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au mai stabilit că, în perioada august – decembrie 2004, o comisie de licitaţie numită şi susţinută de Ion Dumitru ar fi atribuit opt contracte de achiziţie publică, în valoare totală de 11,6 milioane de lei. Contractele au fost primite de patru societăţi controlate de omul de afaceri Alfred Florea, în condiţiile în care respectivele societăţi cumpăraseră anterior bunurile cu numai 1,6 milioane de lei. Firmele lui Florea trebuia să furnizeze armament, echipament de lucru şi accesorii de vânătoare. Pentru unele bunuri s-a ajuns la practicarea unor adaosuri comerciale de aproape 20.000 la sută, cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul achiziţionării unor ace de cravată. De asemenea, a fost achiziţionată muniţie pentru care în România nu există armament. Prejudiciul adus Regiei ROMSILVA este estimat la peste două milioane de euro, constând în bunuri supraevaluate sau achiziţii care nu erau necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS