16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal75 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile

75 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj a sărbătorit ieri cea de a 75-a aniversare a Protecţiei Civile.

 

Primele structuri cu atribuţii de protecţie civilă au apărut în februarie 1933, când regele Carol al II-lea a aprobat Regulamentul Apărării Pasive. La început, Protecţia Civilă a avut rolul de apărare antiaeriană. A devenit în timp formaţiunea care gestionează protecţia populaţiei, a bunurilor materiale şi a valorilor de patrimoniu în caz de dezastre sau conflict armat. Începând cu decembrie 2004, Protecţia Civilă funcţionează ca structură a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Instituţia are acum atribuţii în depistarea şi dezamorsarea proiectilelor neexplodate de către pirotehnişti specializaţi sau găsirea victimelor cu ajutorul câinilor special antrenaţi în caz de dezastre.

Festivităţile de ieri prilejuite de Ziua Protecţiei Civile, desfăşurate la Detaşamentul 2 Pompieri Craiova, au inclus o serie de demonstraţii ale specialiştilor din cadrul ISU Dolj. Pompierii de la Descarcerare şi-au dovedit eficienţa şi rapiditatea în scoaterea victimelor din automobile în cazul unui accident auto grav, printr-o intervenţie asupra unei caroserii de maşină. Publicul prezent pe platoul unităţii a avut prilejul să vadă de aproape costumele speciale de protecţie antichimică şi antiiradiaţii, dar şi autospecialele de pompieri şi maşinile SMURD – posibil singura ocazie fericită la care au fost prezente echipajele SMURD.

„Salvaţi copiii“

„Salvaţi copiii“ este un program desfăşurat de ISU Dolj ca reprezentant al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Programul se desfăşoară în perioada februarie – aprilie şi include probe teoretice şi practice pentru un grup de zece voluntari, elevi de clasele XI-XII, în prima fază. Aceştia vor învăţa metodele de prevenire, dar şi măsurile ce se impun în caz de inundaţii sau incendii, iar la sfârşit, după promovarea unui test, vor putea educa, la rândul lor, alţi tineri.

Etapa următoare constă într-un program de teorie şi practică pentru două grupe-pilot de câte 25 de şcolari, cu vârste cuprinse între opt şi 14 ani, alături de şase cadre didactice de la Şcoala Generală din comuna Rast sau de la Şcoala Generală nr. 21 Craiova. Programul „Salvaţi copiii“ a mai fost implementat în ţări precum Germania sau Olanda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU