12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalO familie care simte emoţiile dansului

O familie care simte emoţiile dansului

Ea este economistă de profesie, iar el, jandarm. Sunt căsătoriţi de 16 ani. Au pornit de la zero împreună, au trecut prin greutăţi, au avut şi bucurii şi vor să se înţeleagă în continuare la fel de bine ca până acum.

 

Cristian şi Ştefania Turcu s-au cunoscut în 1986 la Scorniceşti, în judeţul Olt. Nici unul dintre ei nu este vâlcean, dar s-au stabilit în oraşul Râmnicu Vâlcea, în urmă cu 14 ani. Cristian este din judeţul Iaşi, iar Ştefania, din Olt. „Ne-am cunoscut la o petrecere de Sfântul Ion, în 1986. Am lucrat împreună la fabrica de confecţii din Scorniceşti. Eram amândoi muncitori şi am luat-o de la zero“, a povestit Cristian.

În 1992, cei doi s-au căsătorit şi au stat la Miercurea-Ciuc până în 1994. „Am făcut Şcoala de subofiţeri la Drăgăşani, iar pentru a avansa în grad m-au trimis acolo“, a spus Cristian. Înainte de a se stabili în Râmnicu Vâlcea, Ştefania a văzut localitatea şi i-a plăcut foarte mult. „Ne-am stabilit aici în 1994. Ne place foarte mult oraşul şi ideal ar fi să rămânem aici“, a precizat Ştefania.

Aceasta lucrează ca economist la prefectură, iar Cristian este căpitan în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea, unde este ofiţer de relaţii cu publicul şi purtător de cuvânt. „Am ales să mă fac jandarm pentru că mi-au plăcut foarte mult rigoarea militară şi faptul că e ordine. În 1989 am fost militar în termen la Târgu Mureş şi acolo am prins Revoluţia, iar pe 20 martie 1990, când a fost revolta maghiarilor, am stat în stradă până s-a încheiat“, a spus Cristian.

Mădălina, pe podium la trei concursuri internaţionale

Ştefania şi Cristian au o fetiţă, Mădălina, de 11 ani. Când avea patru ani, părinţii au dat-o la balet, nu pentru a face performanţă, ci mai mult pentru sănătatea ei. Mădălina a făcut balet ceva timp, după care a mers la un spectacol de dans sportiv. „Acel spectacol mi-a plăcut foarte mult şi aşa m-am hotărât să fac dans sportiv“, a povestit micuţa.

De trei ani, Mădălina face dans sportiv de performanţă. „La început mi s-a părut greu, dar, cu cât munceam mai mult, cu atât îmi plăcea ceea ce făceam. Ca să ai rezultate bune, trebuie să te antrenezi foarte mult“, a spus Mădălina. În anul 2006, ea a obţinut premiul întâi la Cupa Vâlcii şi până acum are în palmares locuri pe podium la trei concursuri internaţionale. A luat premiile doi şi trei în Slovenia şi Bulgaria, unde a fost concurenţă acerbă, participând dansatori din 20 de ţări ale Europei.

Partenerul de dans al Mădălinei este Eduard Iordache şi împreună se pregătesc aproape zilnic la clubul „Ru Apollo“ de dans sportiv din Râmnicu Vâlcea, care e afiliat Federaţiei Române de Dans Sportiv. Cei doi sunt pregătiţi de Mihaela Runceanu, arbitru naţional la competiţiile de dans sportiv. Mama Mădălinei este alături de ea în toate momentele vieţii de copil. Face lecţiile cu ea, iar rezultatele de la şcoală sunt foarte bune, şi o însoţeşte pe Mădălina la concursuri, unde trăieşte emoţiile competiţiei. „Mergem la toate concursurile cu Mădălina. De multe ori, nici nu mă mai uit când dansează, din cauza emoţiilor, şi, chiar dacă un dans durează un minut şi jumătate, mă rog ca timpul să treacă mai repede şi să nu greşească. Atunci când câştigă sunt foarte bucuroasă, iar când obţine un loc mai slab o încurajez să continue. Noi am dat-o la dans sportiv pentru sănătatea ei, nu pentru carieră, dar e mare lucru că a ajuns aici“, a povestit Ştefania.

De costumaţia pentru concursurile Mădălinei se ocupă tot Ştefania, împreună cu doamna Runceanu. „Cumpărăm materialele şi mergem la croitorie. Este greu, pentru că Federaţia Română de Dans Sportiv nu ne sprijină cu nimic. Noi suportăm toate cheltuielile, taxele de participare la concursuri, deplasările în străinătate şi în ţară, costumaţie, tot“, a spus Ştefania.

O ţinută costă între 300 şi 400 de lei, iar încălţămintea e făcută pe comandă la Timişoara, o pereche costând 150 de lei. Mădălina cunoaşte în prezent zece dansuri sportive şi, în timp ce alte fete de vârsta ei se joacă tot cu păpuşile, ea îşi petrece timpul în sala de antrenamente, participând din două în două săptămâni la concursurile naţionale şi internaţionale. „Când pierd plâng şi dau tot timpul vina pe arbitri, că nu ne-au văzut cum am dansat“, a spus Mădălina. La fel de mult ca şi dansul, fetiţei îi place să joace baschet şi să meargă cu rolele, numai că nu prea are timp. „O să fac dans până nu o să mai pot sau până ajung campioană. Nu vreau să mă fac antrenoare, ci medic stomatolog“, a spus micuţa.

Îşi doresc sănătate

Soţii Turcu îşi doresc să fie sănătoşi şi să se înţeleagă la fel de bine ca şi până acum. „Toţi trei suntem împreună, tot timpul, în afară de serviciu şi de şcoală. Ne bucurăm foarte mult că avem un copil sănătos, talentat şi care învaţă bine“, a precizat Cristian. Familia şi-ar dori ca timpul să treacă mai încet pentru a le face pe toate în viaţă. „Ne bucurăm că am plecat amândoi de jos şi am trecut prin toate greutăţile împreună. Până să reuşim să luăm o locuinţă, la care plătim şi acum rate, am stat în chirie opt ani“, a spus Cristian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU