22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDr. Sabetay, acuzat de malpraxis

Dr. Sabetay, acuzat de malpraxis

Un băiat de nouă ani va trăi toată viaţa cu un rinichi, după ce a fost operat de prof. dr. Corneliu Sabetay. Mama băiatului îl acuză pe medicul craiovean că a greşit diagnosticul şi i-a scos fiului ei un rinichi, fără a fi nevoie.

 

 

 

Albert Holt este un copil de nouă ani din Târgu Jiu, care va fi nevoit să trăiască tot restul vieţii cu un rinichi. El a fost operat în această lună de prof. dr. Corneliu Sabetay, şeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică a Spitalului de Urgenţă Craiova, din cauza unei suspiciuni de tumoare malignă (cancer) la rinichi. Mama copilului este însă convinsă că medicul a greşit diagnosticul.

 

Bolnav de rinichi, tratat de splină

 

Înainte de sărbătorile de iarnă, Albert a avut dureri puternice de spate. Mama lui, Alina Viezure, a mers cu el la dr. Dumitru Butulescu, şeful Secţiei de Pediatrie de la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu, unde băiatul a primit tratament pentru splină. După două-trei săptămâni, copilul a revenit la spital cu aceleaşi dureri. A fost internat o săptămână, timp în care medicii i-au schimbat diagnosticul în tumoare canceroasă la rinichiul stâng şi l-au trimis la Craiova. Acesta a ajuns pe 23 ianuarie 2008, cu salvarea, la Spitalul de Urgenţă Craiova. Aici i
s-au făcut investigaţii şi s-a dovedit că avea o „formaţiune tumorală lombară stângă“ ce trebuia scoasă.

 

„A scos rinichiul, fără să aibă semnătura mea“

 

Copilul a fost programat pentru operaţie pe 1 februarie. În ziua respectivă, totul era pregătit, dar, după 30 de minute, a fost scos din sala de operaţie, pe motiv că în spital nu s-ar fi găsit anestezice. Mama copilului susţine însă că prof. Sabetay nu a putut să-l opereze pentru că trebuia să dea interviu unor ziarişti, veniţi special de la Bucureşti. „I-am spus să-mi dea copilul, să-l duc la Târgu Mureş sau la Bucureşti, dacă el nu are timp să-l opereze, dar n-a vrut. Copilul a fost operat abia pe 4 februarie“, a declarat aceasta.

Apoi, Alina a aflat că medicul, în loc să-i scoată fiului ei doar tumoarea, îi scosese şi rinichiul, cu uretră cu tot: „Am aflat după operaţie că i-a scos rinichiul, fără să aibă semnătura mea. Nu mi-a venit să cred. Nu era normal să mă întrebe şi pe mine înainte?“.

Alina Viezure îl învinovăţeşte pe Sabetay şi de faptul că nu
i-ar fi făcut copilului toate analizele, înainte de operaţie. „Abia după operaţie s-au gândit să-i facă IDR-ul. Eu le-am spus de la început că tatăl băiatului este bolnav de tuberculoză şi se poate ca şi copilul să fi moştenit boala, dar nu m-a ascultat nimeni. După ce i-au făcut IDR-ul, s-au convins că am avut dreptate, dar era prea târziu“, a mai spus ea. Pe 12 februarie, copilul a fost externat, cu recomandarea de a consuma multe lichide şi de a reveni la spital pentru rezultatele examenului anatomopatologic (analiza rinichiului scos în timpul desfăşurării operaţiei).

 

După operaţie, alt diagnostic

 

Pe 15 februarie, mama copilului s-a interesat la Serviciul de anatomie patologică al spitalului, aflând că băiatul ei nu a avut o tumoare la rinichiul stâng, ci hidronefroză – o pungă de urină lângă rinichi, din cauza unei tuberculoze renale.

Pe 18 februarie, copilul s-a întors la Spitalul de Urgenţă Craiova, pentru control. A stat internat până pe 21 februarie, timp în care i-a fost modificat dignosticul, în baza rezultatelor primite de la Serviciul de anatomopatologie: ureterohidronefroză stângă operată, în observaţie pentru TBC renal, rinichi drept unic chirurgical. De aici, copilul a fost îndrumat spre Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, pentru a fi luat în evidenţă cu tuberculoză renală şi pentru a primi tratament.

 

„A refuzat să-mi dea dosarul medical“

 

Albert a fost consultat de un medic pneumoftiziolog de la Spitalul „Victor Babeş“ Craiova, care i-a recomandat să meargă la Serviciul de nefrologie al Spitalului „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti, pentru o evaluare a stării de sănătate. Alina spune că a încercat să-şi ducă fiul la Bucureşti, dar nu a reuşit să obţină documentele medicale de la prof. Sabetay. „A refuzat să-mi dea dosarul medical şi o trimitere către Bucureşti, dar mi-a dat trimitere către dr. Butulescu, cel care îl tratase pe copilul meu de splină, deşi el suferea de rinichi“.

Alina a reuşit până la urmă să facă rost de rezultatele examenului tomografic al copilului şi de o trimitere de la medicul de familie pentru a pleca la Bucureşti. De asemenea, femeia a spus că la întoarcerea de la Bucureşti are de gând să-l dea în judecată pe prof. dr. Corneliu Sabetay şi să-i ceară daune morale: „Trebuie să plătească pentru ceea ce i-a făcut fiului meu. Băiatul nici nu ştie că a rămas fără un rinichi, dar va trebui să-i spun până la urmă“.

 

„Acest copil este un caz rezolvat“

 

Prof. dr. Corneliu Sabetay nu recunoaşte că ar fi refuzat să-i dea Alinei Viezure actele medicale ale fiului ei: „Nu mi-a cerut fişa medicală şi nu ştiu dacă am vorbit de două ori cu ea cât timp a avut copilul internat la noi“. Şeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică susţine că nu are nimic să-şi reproşeze în legătură cu intervenţia chirurgicală la care a fost supus băiatul de nouă ani din Târgu Jiu.

„Pentru noi, acest copil este un caz rezolvat. Înainte de operaţie, i s-au făcut investigaţiile pe baza cărora a fost stabilit diagnosticul de hidronefroză (rinichi cu lichid în el). S-au făcut şi analize pentru a se vedea dacă rinichiul este funcţional. S-a constatat că formaţiunea respectivă avea un aspect de pseudotumoare. Totuşi, în timpul operaţiei, am observat că rinichiul nu era funcţional – grosimea parenchimului era foarte mică, în comparaţie cu cea a unui rinichi funcţional – motiv pentru care am hotărât scoaterea lui“, a mai spus Sabetay.

 

Acordul scris nu este obligatoriu

 

Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj a refuzat să comenteze acuzaţiile, motivând că nu a primit o sesizare scrisă în acest sens. Totuşi, reprezentanţii acestei instituţii susţin că medicii ar trebui să solicite acordul scris al rudelor pacienţilor atunci când operează, pentru a se pune la adăpost de acuzaţii de genul celor făcute de mama lui Albert. „Medicul trebuie să informeze pacientul sau familia acestuia (atunci când bolnavul nu are discernământ) despre riscurile existente, ca aceasta să semneze că este de acord cu efectuarea operaţiei. Nu este o obligaţie legală, ci mai degrabă o recomandare, astfel încât medicul să se pună la adăpost, în cazul în care apar probleme după aceea. Dacă nu are semnătura familiei, el poate lua decizii, în timpul operaţiei, pentru salvarea vieţii bolnavului“, a precizat dr. Ştefan Popescu, directorul adjunct al ASP Dolj.

 

Obţinerea actelor medicale

Potrivit ASP Dolj, pacientul sau familia lui poate intra în posesia documentelor medicale întocmite pe perioada internării, oricând doreşte. Pentru a beneficia de acest drept, el trebuie să facă o cerere scrisă către conducerea spitalului, care este obligată să-i elibereze copii după toate actele (fişa medicală şi celelalte înscrisuri).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

50 COMENTARII